Maartbrief aan de Nederlandse gemeenschap in China

Op dinsdag 30 maart 2021 verspreidde de ambassade in Peking en de consulaten generaals in Shanghai, Chongqing en Guangzhou de onderstaande brief via hun social media kanalen. 

Beste Nederlanders in China,

In mijn vorige brief heb ik u geïnformeerd over de beschikbaarheid van vaccinaties. Ik wil u met deze brief graag op de hoogte stellen van de recente ontwikkelingen met betrekking tot het Chinese vaccinatieprogramma.

Op 23 maart jl. heeft het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassade laten weten dat buitenlanders in de leeftijdscategorie 18-59 jaar woonachtig in China betrokken zullen worden in het nationale vaccinatieprogramma. Dit op basis van vrijwillige deelname waarbij men zelf de verantwoordelijkheid voor de kosten en gezondheidsrisico’s draagt. Het is aan u of u al dan niet  op dit aanbod wilt ingaan. Voor nadere informatie verwijzen wij u graag naar het Foreign Affairs Office van de plek waar u woont. Naar verwachting zal de leeftijdsgroep 60 jaar en ouder ook in aanmerking gaan komen voor een Chinees vaccin. Vijf Chinese vaccins zijn nu in gebruik, waarvan een voor “emergency use”. Momenteel zijn er meerdere Chinese vaccins voor kwalificatie bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangedragen. Vooralsnog zijn er geen Chinese vaccins ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Medicijnen Agentschap (EMA).     

Verschillende berichten wijzen erop dat inreizen gefaciliteerd kan worden door Chinese autoriteiten indien een certificaat van een Chinees vaccin overlegd kan worden. Op dit moment  hebben we echter nog geen informatie of dit voor Nederland gaat gelden. Tegelijkertijd zullen negatieve testresultaten nog vereist zijn en blijven andere restricties, waaronder quarantaine, vooralsnog van kracht.

Indien u zich met een Chinees vaccin laat vaccineren, zal het bewijs hiervan meteen in uw Health Kit verschijnen. Daarnaast heeft China een voorstel gelanceerd voor een Chinese versie van een internationaal erkend test- en vaccinatiebewijs om internationale reizen te faciliteren. Het is op dit moment nog niet bekend of Chinese vaccins worden opgenomen in een Digital Green Certificate, waarmee de EU vrij verkeer van personen binnen de EU weer probeert op te starten.

Om goed op de hoogte te blijven raden we u aan regelmatig het reisadvies te checken.

Uiteraard kunt u altijd een beroep doen op de ambassade en de consulaten-generaal als u vragen heeft. Wij staan voor u klaar.

Zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Met vriendelijke groet,

Wim Geerts

Ambassadeur