In Italië en Nederland IMVO in textiel en kleding hoog op de agenda

Op 25 maart jl. organiseerden de ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan gezamenlijk een webinar over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Nederlandse en Italiaanse textiel- en kledingsector.

Sprekers waren CdP Rome Désirée Bonis, de Italiaanse ambassadeur in Nederland, plv dir IMH Hannah Tijmes en haar Italiaanse counterpart, en verschillende Nederlandse en Italiaanse bedrijven die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook de multistakeholder organisatie Fair Wear deelde haar visie op dit belangrijke thema. Aan het webinar namen 90 partijen deel, een mooi en divers gezelschap van ondernemers, brancheorganisaties, tot overheden in vooral Nederland en Italië en ook enkele journalisten. Het webinar werd voorgezeten door plv CdP Rome Dewi van de Weerd.

Vanuit Nederland namen de bedrijven Studio Anneloes en Unravelau deel.

Studio Anneloes, producent van dameskleding die in meer dan 300 winkels in Nederland verkocht wordt, heeft als allereerste modemerk de footprint van ieder kledingstuk transparant gemaakt. Op artikelniveau kan de consument nu precies zien hoeveel kilo CO2, liters water en KWH elektriciteit er nodig zijn geweest voor de productie van dat specifieke product. Zij laten zich daarbij sterk inspireren door hun Italiaanse partner Eurojersey, die zeer vooruitstrevend is op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.

Laura Meijering van Unravelau: “onze doelstelling is om de bad practices in de modesector te ontwarren door ons design, en ondertussen duurzame en eerlijke oplossingen in mode onder de aandacht te brengen. We willen ook onze klanten aanmoedigen kleine stappen te nemen naar een meer duurzame lifestyle”.  

Vanuit Italië deelde textielproducent Nova Fides uit Prato haar ervaringen. Paolo Calabresi, Algemeen Directeur: “Nova Fides heeft een lange traditie met een business model dat tegelijkertijd hedendaags en duurzaam is. Wij zijn gespecialiseerd in het gebruik van gerecyclede wol en cashmire en produceren voor belangrijke Europese modelabels. Wij focussen ons nu vooral op nieuwe communicatietechnieken over hoe duurzaam we zijn”. Zij werken hierbij ook samen met het Nederlandse initiatief Remokey Recycle Movement.

Het was interessant te zien dat er reeds concrete samenwerkingen bestaan tussen Nederlandse en Italiaanse bedrijven in deze sector en hoe de bedrijven elkaar daarbij wederzijds inspireren.

Ook werd ingegaan op het Nederlandse en Italiaanse overheidsbeleid op het gebied van IMVO. Beide landen hebben dit thema hoog op de agenda staan en staan open voor verdere samenwerking.

Dit Nederlands-Italiaanse webinar is het eerste van een serie. Het volgende webinar zal zich richten op de agrofood sector.

Korte impressievidoe van het webinar: https://www.youtube.com/watch?v=VowtMMU1Ibk

Video van het volledige webinar: https://www.youtube.com/watch?v=muyJJA_jm2w