COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (21 januari 2021)

Beste Nederlanders in Kenia,

In Nederland bestaan nu grote zorgen over het tempo van COVID-besmettingen. Het gaat daarbij in het bijzonder over de Britse variant, hoewel ook andere mutaties voor onzekerheid zorgen. Het huidige niveau van ziekenhuisopnames is al hoog en dat geldt ook voor de bezetting van intensive care afdelingen. De dreiging van een sterke toename van opnames als gevolg van de nieuwe, besmettelijker Britse variant heeft de Nederlandse regering ertoe gebracht aanvullende maatregelen te nemen. Hierbij gelden adviezen van het RIVM als uitgangspunt. Zo is de lockdown verder aangescherpt. Meer informatie treft u hier aan: Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

De situatie in Nederland wijkt sterk af van die in Kenia en de urgentie van de nu genomen maatregelen is daarom vanuit hier soms moeilijk voor te stellen. Toch past het beeld van COVID in Nederland in het bredere beeld in Europa en liggen de maatregelen ook in het verlengde van de maatregelen die andere landen nemen.

Nederland stelt nu ook aanvullende reisbeperkingen in. Zo is een negatieve sneltest verplicht voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden waaronder Kenia en Somalië. Deze test mag maximaal 4 uur oud zijn bij het aan boord gaan van een vliegtuig. Dit komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Bovendien moeten reizigers 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Wij realiseren ons dat sneltesten op dit moment onvoldoende aanwezig zijn in Kenia. Deze aanvullende reisbeperkingen hebben dan ook een directe impact op de mogelijkheid om vanuit Kenia direct naar Nederland te reizen. Vanuit de ambassade zullen we u op de hoogte stellen indien de situatie zou veranderen. Verblijft u momenteel in Kenia en wilt u (terug) naar Nederland? Controleer dan deze lijst met 7 punten voordat u vertrekt: Checklist: Inreizen in Nederland | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

KLM heeft aangegeven dat de aanvullende reisbeperkingen mogelijk van invloed zijn op de frequentie van passagiers- en cargovluchten tussen Nairobi en Amsterdam. U wordt geadviseerd voor nadere informatie de website van KLM te raadplegen.

De situatie in Nederland en andere Europese landen laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is ook in Kenia de COVID-regels goed na te leven. Voor meer informatie over de Keniaanse COVID-maatregelen waaronder de uitreisvoorwaarden met betrekking tot de PCR-test verwijs ik u graag naar de website van het Keniaanse Ministerie van Gezondheid en naar mijn brief van 11 januari 2021 (COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia met een update over COVID-testen (11 januari 2021) | Nieuwsbericht | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Ik besef dat de maatregelen vanuit Nederland soms vervelende consequenties tot gevolg kunnen hebben. Voor zover dat het geval is, hoop ik dat u daarvoor passende oplossingen zult kunnen vinden.

Heeft u hierover vragen? Neem contact op via het 24/7 BZ contactcentrum via +31 247 247 247. Op die manier kunnen wij u zo goed mogelijk van dienst zijn. U kunt ook contact opnemen met het BZ contactcentrum in geval van nood, als ambassade hebben wij directe links met het contactcentrum zodat we u zo goed en spoedig mogelijk kunnen helpen indien nodig.

Met vriendelijke groet,

Maarten Brouwer

Ambassadeur