Brief van ambassadeur Pieter de Gooijer

Beste Nederlanders in Frankrijk,

Inmiddels wordt er zowel in Nederland als in Frankrijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is een ontwikkeling die hoopvol stemt. Toch betekent dit niet dat we de crisis nu te boven zijn. De komende tijd wordt er van ons allen nog veel inspanning verwacht.

Terwijl ik dit schrijf, wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over een mogelijke verdere verscherping van de coronamaatregelen in Nederland. Onder andere staat de invoering van de avondklok op de agenda. Naar verwachting is de avondklok vanaf dit weekend van kracht. Ook staan er een hoop andere maatregelen op de agenda. Onder meer het voornemen om twee negatieve testen te overleggen, een PCR-test en een antigenentest, als u per vliegtuig of per boot naar Nederland reist.

Met het oog op mutaties van het coronavirus worden in Nederland zelf de maatregelen verder aangescherpt, net als in landen om ons heen. Mocht u een noodzakelijke reis maken, zorg er dan voor dat u goed op de hoogte bent van de meest recente maatregelen, niet alleen in het land van vertrek, maar ook in de landen van doorreis en aankomst.

In Frankrijk is sinds vorige week een avondklok vanaf 18 uur van kracht in heel het land. Deze vervroegde avondklok geldt nog in ieder geval tot 29 januari. Misschien ten overvloede, maar zorg ervoor dat u zich aan de opgelegde maatregelen houdt. Hoewel het zware maatregelen zijn, zijn ze in ieders belang om het virus zo spoedig mogelijk te bezweren. 

Afgelopen week viel het kabinet Rutte III na een rapport over de zogeheten toeslagenaffaire. Omdat de val van het kabinet vlak voor de naderende Tweede Kamerverkiezingen plaatsvond, blijft de datum voor die verkiezingen ongewijzigd. Die vinden plaats op 17 maart. Zorgt u ervoor dat u zich tijdig registreert om vanuit Frankrijk uw stem uit te kunnen brengen. De deadline voor die aanmelding nadert, want die is op 3 februari.

Als ambassade proberen we Nederlanders in Frankrijk van dienst te zijn, zo goed als we kunnen. Ik wil u graag nogmaals attenderen op onze sociale mediakanalen zoals onze facebookpagina @AmbassadePaysBasFrance  of ons Twitterkanaal @NlenFrance. Via deze kanalen houden we u op de hoogte van ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt verder aan een uitgebreider burgerportaal, een uitbreiding van de huidige website nederlandwereldwijd.nl met alle relevante informatie op één plek. Via de site nederlandwereldwijd.nl kunt u zich tevens aanmelden voor de informatieservice en ten slotte staat het BZ 24/7 contact center voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Daar kan men u ook doorverwijzen naar de juiste instanties en kanalen.

Bon courage,
Met vriendelijke groet,
Pieter de Gooijer.