COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia met een update over COVID-testen (11 januari 2021)

Geachte Nederlanders,

Aangezien dit mijn eerste bericht van het nieuwe jaar is wens ik u allen hierbij een gezond en gelukkig 2021. Ik zie ernaar uit zoveel mogelijk Nederlanders in Kenia te mogen ontmoeten in het nieuwe jaar.

Sinds 1 januari jl., is het niet meer mogelijk om bij aankomst op het vliegveld in Kenia een visum te krijgen. U kunt alleen van tevoren online een visum aanvragen via www.evisa.go.ke. In verband met de verwerkingstijd is het verstandig uw aanvraag op tijd in te dienen (uiterlijk enkele dagen voor vertrek). Verder gelden vanaf vandaag (11 januari 2021) aanvullende eisen voor het COVID-testcertificaat dat u bij aankomst in of vertrek uit Kenia moet overhandigen. Om eventuele fraude tegen te gaan werkt de Keniaanse overheid namelijk met een digitaal verificatiesysteem voor COVID-testen.

Reist u vanuit Kenia naar Nederland? Dan is een negatieve COVID-19 test en verklaring verplicht. Deze test mag niet ouder zijn dan maximaal 72 uur bij aankomst in Nederland. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse overheid: Negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring verplicht bij vertrek naar Nederland | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. De Keniaanse overheid verplicht uitgaande reizigers de COVID-test af te nemen bij een laboratorium dat aangesloten is bij het “Trusted Travel” initiatief van het Afrikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (https://africacdc.org/trusted-travel/). Na afname van de COVID-test bij een laboratorium ontvangt u per e-mail en sms een link naar de website (trustedtravel.panabios.org) waar u een “Trusted Travel Test Code” kunt aanmaken die u ter verificatie moet kunnen overhandigen bij vertrek uit Kenia. Met vragen over dit systeem kunt u terecht bij de Keniaanse overheid via de COVID-19 hotline (Tel. 0800 721 316).

Tot slot wijs ik u graag op de aankomende Nederlandse Tweede Kamerverkiezing van 17 maart en de mogelijkheid om u als “kiezer buiten Nederland” te registreren. De deadline hiervoor is 3 februari en alle benodigde informatie kunt u vinden op onze website: Stemmen vanuit het buitenland | Wonen & werken | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Met algemene vragen kunt u de Nederlandse ambassade in Kenia bereiken via NAI@minbuza.nl. Vragen over consulaire dienstverlening kunt u stellen via NAI-CA@minbuza.nl. Ook kunt u bellen met het 24/7 contactcentrum van het Ministerie van Buitenlandse zaken via +31 247 247 247.

Met vriendelijke groet,

Maarten Brouwer

Ambassadeur

[Let op: Dit bericht is op 13 januari 2021 aangepast op basis van nieuwe informatie van de Keniaanse autoriteiten over de inreisvoorwaarden voor Kenia]