Coronavirus en reizen naar Hongkong

Beste Nederlanders in Hongkong,

De impact van COVID-19 is enorm, in vele opzichten. Ik hoop van harte dat het goed gaat met u en uw dierbaren en dat u gezond bent. De feestdagen staan voor de deur en ik weet dat velen van u ernaar uitzien deze tijd met familie en vrienden in Nederland door te brengen.

Graag wil ik u daarom via dit bericht informeren over de laatste ontwikkelingen. Zoals u wellicht weet gebruikt de Hongkong overheid een lijst van ”very high risk places”, waarvoor strengere maatregelen voor het inreizen gelden. Onder andere Frankrijk, België en recentelijk Duitsland staan al op deze lijst. Deze lijst onveilige landen wordt steeds langer, en lijkt gebaseerd op het aantal geïmporteerde gevallen uit een land.

Met veel vluchten tussen Hongkong en Amsterdam in combinatie met de nog steeds hoge aantallen gevallen in Nederland, is er een reële kans dat ook Nederland op deze lijst wordt geplaatst. Als wordt besloten Nederland aan die lijst toe te voegen, gelden de strengere voorwaarden vaak al na drie dagen. Graag wil ik u – met het oog op uw eventuele reisplannen in de komende tijd – wijzen op de mogelijke gevolgen daarvan.

Verandering als Nederland ook op de lijst van ‘very high risk places’ staat:

  • Net als nu het geval, wordt u bij aankomst in Hongkong getest en volgt verplicht 14 dagen quarantaine in een hotel. U moet daarbij een hotelreservering overleggen in een van de door de overheid aangewezen hotels.
  • Er wordt aanvullend vereist dat u een negatief testresultaat van maximaal 72 uur oud overlegt. De test moet zijn afgenomen bij een erkende instelling. De lijst van instellingen en benodigde documentatie zal t.z.t. op onze website worden geplaatst.

Bij een positieve testuitslag na aankomst wordt u opgenomen in een ziekenhuis en moeten zogenaamde close contacts in quarantaine in een overheidsfaciliteit. Ook gezinsleden worden van elkaar gescheiden, dus als uw kind – ongeacht leeftijd – positief test op COVID-19, gaat het onverbiddelijk in isolatie in een ziekenhuis en gaat u met de overige gezinsleden in quarantaine in een overheidsfaciliteit. Als consulaat-generaal kunnen wij hier geen verandering in brengen.

Ik hoop u met deze informatie van dienst te zijn geweest. Wij hopen natuurlijk dat het niet zal gebeuren maar áls Nederland op de lijst onveilige landen wordt geplaatst, zullen wij dat via de gebruikelijke kanalen aan u bekend stellen. Alle procedures kunt u in detail teruglezen op de site van de Hongkong overheid: www.coronavirus.gov.hk

U kunt daarnaast altijd een beroep op ons doen via het consulaire contactcentrum: +31 247 247 247 of per email: HON@minbuza.nl Wij staan voor uw klaar.

Zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Vriendelijke groet,
 

Arjen van den Berg
Consul Generaal