Play in Times of Confinement: Kijk de bijzondere Cleveringalezing

Voor het eerste is de jaarlijkse lezing ter ere van professor Rudolph Cleveringa online gehouden. Meer dan 200 mensen hebben het evenement gevolgd via Zoom en Facebook Live, en honderden hebben het sindsdien teruggekeken op de Facebookpagina van de ambassade.

2020 is een bijzonder herdenkingsjaar. Zo begon 80 jaar geleden de Nazibezetting van Nederland waarmee een van de donkerste pagina’s van onze geschiedenis begon, met de Shoah als absoluut dieptepunt. Tegelijkertijd vieren we dit jaar 75 jaar bevrijding. Jaarlijks staat de Nederlandse ambassade in Israël op verschillende manieren stil bij deze periode – en dat deden we ook dit jaar.

Samen met de Irgoen Olei Holland (IOH) en het Centrum voor Onderzoek naar het Nederlandse Jodendom (CRDJ) hebben we een online Cleveringalezing georganiseerd op donderdag 26 november die live werd uitgezonden op onze Facebookpagina

Professor Sybille Lammes heeft dit jaar de lezing gegeven en sprak over ‘Play in Times of Confinement.’ De Engelstalige lezing is in het Nederlands en Ivriet ondertiteld. De lezing was van tevoren opgenomen in de historische zaal in Leiden waar Cleveringa zijn toespraak hield. Het werd gevolgd door een levendige vragenronde, waarin deelnemers hun eigen ervaringen deelden over spel en opsluiting, tijdens de oorlog, en vandaag de dag. Je kunt de lezing hier op onze Facebookpagina terugkijken.

Professor Sybille Lammes delivered the Cleveringa lecture 2020 online at the Embassy of the Netherlands in Israel

Beeld: Embassy of the Netherlands in Israel
Professor Sybille Lammes heeft dit jaar de lezing gegeven en sprak over ‘Play in Times of Confinement'

Na de lezing konden we genieten van een speciaal muzikaal intermezzo. De Israëlisch-Nederlandse fluitist Avner Geiger speelde Aubade van de Nederlandse componist Marius Flothuis, die het stuk schreef terwijl hij gevangen zat in Kamp Vught, vanwege zijn verzetsactiviteiten.

Met de lezing staan we stil bij professor Rudolphus Cleveringa die in 1940 in de collegezaal protesteerde tegen het ontslag van professor E.M. Meijers en andere Joodse collega’s aan de Universiteit Leiden. Na de lezing werd professor Cleveringa gearresteerd en tot de zomer van 1941 gevangengezet. De Cleveringalezing is een bron van inspiratie voor de noodzaak van individueel verzet tegen onrecht.

Avner Geiger played the flute for the Cleveringa lecture 2020 online at the Embassy of the Netherlands in Israel

Beeld: Embassy of the Netherlands in Israel
Flutist Avner Geiger

Professor Lammes gaf de volgende beschrijving van haar lezing:

‘Cleveringa’s close friend at Leiden University, Johan Huizinga, already wrote in 1938 that culture “arises and unfolds in and as play”: humans (so not only children!) need to play to produce and sustain culture. Huizinga also identified a strong relation between play and freedom.’

‘The current COVID-19 crisis has constrained many people in their freedom to move and act. Playtime and play-spaces have become extremely limited with gyms, sportsgrounds and playgrounds being closed and an overall restriction being imposed on what we can do and where we can go. Yet, curiously, people have not stopped playing, but have found play elsewhere: in their kitchens, at their tables, in their backyards, in their heads. In this lecture, I will show how play can be a means to stay mentally and physically sound in times of crisis, and more specifically in situations of voluntary or involuntary confinement. This quest for and need to play to keep sane is not unique to this crisis, but is a recurring situation when being confined as many stories of prisoners and refugees attest to.’

Cleveringa lecture 2020 Professor Sybille Lammes

Beeld: Embassy of the Netherlands in Israel
De lezing was van tevoren opgenomen in de historische zaal in Leiden waar Cleveringa zijn toespraak hield