Virtuele Handelsmissie Minister Kaag naar Italie

Op 3 en 4 november was het zover. Na maanden van voorbereiding, verwelkomde ambassadeur Joost Flamand de minister in Italie.

In haar kielzog nam zij zo’n 40 NLse bedrijven mee in de duurzame mode en watertechnologie. Hierbij de link van het compilatiefilmpje, een must see.

Studiosetting HM Kaag
#Studiosetting

De ‘reis’ moest geheel digitaal plaatsvinden vanwege de situatie met covid-19. Toch bleek er veel belangstelling voor vanuit het bedrijfsleven. Uiteindelijk hadden zich bijna 200 deelnemers aangemeld en werden er even zoveel digitale matchmakingafspraken gemaakt. Een niet verwacht resultaat van deze gezamenlijke inspanning van o.a. de RVO, de ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan. En natuurlijk de collega’s op het ministerie in Den Haag, met name van de Directie Internationaal Ondernemen.

Minister Kaag showde een door het Nederlandse PMS digitaal ontworpen jasje, gefabriceerd van in Prato gerecyclede wollen kleding, een mooie Nederlands-Italiaanse co-productie. Het stond haar prachtig. Het recyclen van grondstoffen en het invoeren van een onafhankelijk keurmerk worden als oplossingen gezien om de textielindustrie duurzamer te maken.

In een sessie over de cultuurverschillen tussen Italië en Nederland, door middel van een gesprek tussen consul-generaal Johan Verboom en een ondernemer, werden alle cliche’s nog eens bevestigd: “let op hoe je je kleedt”, “wees niet te direct”, “neem de tijd om te werken aan de relatie” (de 3 F’s: food-family-football, doen het hierbij altijd goed). En hierna begonnen de inhoudelijke sessies met presentaties van allerlei innovaties en levendige discussies.

Gelukkig kon ook de keynote speech van minister Kaag tijdens de dit jaar digitale editie van Ecomondo in Rimini, een van de grootste Europese beurzen op het gebied van circulaire economie, gewoon doorgaan. Zij benadrukte dat we op een historisch moment zijn aanbeland, waarin we met de Green Deal en andere initiatieven het milieu- en klimaat-tij nog kunnen keren, maar dat actie hoognodig is.

Allerlei gepresenteerde innovatieve oplossingen zijn hierbij zeer welkom. Zoals van Hydroloop, die een ingenieus systeem heeft ontwikkeld waarmee huishoudelijk afvalwater of rioolwater kan worden hergebruikt voor horticultuur. Of Cirtec, die met fijn-zeeftechnologie cellulose uit huishoudelijk afvalwater terugwint en een proefopstelling heeft geplaatst bij een Italiaans waterbedrijf. Voor beide Nederlandse technologieën werd interesse getoond door Italiaanse bedrijven.

Cirtec
#watertechnologie

En nu op naar de follow-up van de handelsmissie om alle opgedane handelscontacten te verzilveren.

Zie ook: YouTube kanaal

#stuckonspeechKaag
#stuckonspeechkaag