Brief van ambassadeur Pieter de Gooijer

Beste Nederlanders in Frankrijk,

Gisteravond gaven Minister-President Mark Rutte en Vice Minister-President Hugo de Jonge weer een persconferentie over de bestrijding van de verspreiding van het COVID19-virus. Misschien was u in de gelegenheid die persconferentie te volgen of hebt u via de media gehoord over de nieuwe maatregelen en adviezen waar de regering toe heeft besloten; maatregelen en adviezen die ook relevant zijn voor Nederlanders die in Frankrijk zijn, er naar toe willen gaan, of van Frankrijk naar Nederland willen gaan.  Net als in Frankrijk en andere landen in Europa zijn in Nederland de maatregelen opnieuw aangescherpt.

Vorige week werd hier in Frankrijk door President Macron een landelijk reconfinement (“lockdown”) aangekondigd, voor de duur van tenminste een maand. Gisteren kondigde ook de Nederlandse regering aan om de komende twee weken nog meer publieke plaatsen te sluiten, zoals musea, bibliotheken en bioscopen. Opgeroepen werd om zoveel mogelijk thuis te blijven en buiten met maximaal één ander op straat te zijn.

Voor wie in Frankrijk verblijft, blijft gelden dat ieder zich aan de Franse regels moet houden. Dat betekent dat u alleen de straat op mag met een passende verklaring. Reizen binnen Frankrijk mag in beginsel alleen binnen de eigen regio. Reizen van Nederland naar Frankrijk moet volgens de Nederlandse regering tot uitsluitend strikt noodzakelijke reizen worden beperkt, dus geen vakanties, bezoeken aan tweede huizen e.a. En u moet ook dan een passende verklaring bij u hebben. Reist u  van Frankrijk naar Nederland, dan moet u bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine. Het is van belang de regels goed na te leven (er wordt gecontroleerd en er worden boetes gegeven).

Conform de Franse regels werken wij, de medewerkers van de ambassade, in beginsel thuis. Maar net als de Franse overheidsdiensten blijft de consulaire afdeling van de ambassade open (op afspraak) voor de urgentste zaken.

De maatregelen van Nederland en Frankrijk raken ons allemaal en ik heb veel begrip voor de onrust, onzekerheid en het ongemak dat deze maatregelen kunnen veroorzaken. Velen van u ondergaan nu al voor de tweede keer een confinement en velen van u hebben wellicht zorgen over hun bedrijf of baan. Landgenoten die werken in de horeca bijvoorbeeld, met een B&B waar geen gasten meer komen. Of studenten die nu in een kleine kamer hun colleges online moeten volgen. Ik hoop toch op ieders begrip te mogen rekenen vanwege de noodzaak dat wij als Nederlanders helpen de verspreiding van het virus ook in Frankrijk terug te dringen, in het belang van iedereen – en vooral van de mensen die ziek of kwetsbaar zijn en van hen die zich zorgen maken om hun naasten.

Heeft u dringende vragen, dan kunt u contact opnemen met het 24/7 BZ ContactCenter dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247. 

  • Voor het meest recente reisadvies voor Frankrijk, kunt u hier terecht.
  • Actuele informatie van de Franse overheid over het corona-virus vindt u hier.
  • Voor updates raad ik u aan de sociale mediakanalen van de ambassade te volgen: Facebook en Twitter.
  • Voor de verklaringen kunt u hier terecht.

Ik wens u veel sterkte en “bon courage” toe in deze moeilijke periode.

Pieter de Gooijer
Nederlands ambassadeur in Parijs