Blog 21 van Ambassadeur Kees Rade in Bangkok

Beste landgenoten,

De grootste verandering die wat mij persoonlijk betreft heeft plaatsgevonden sinds mijn vorige blog, ruim twee weken geleden, is het einde van onze quarantaine. Ondanks het feit dat die twee weken quarantaine op zich nog redelijk snel voorbij gingen, moest ik toch denken aan het gedrag van de Nederlandse koeien als ze aan het begin van de lente weer voor het eerst de wei ingaan, toen we weer de wereld in mochten.    

Op 17 september vonden bilaterale economische consultaties plaats tussen Thailand en Nederland. In eerste instantie zou een hoge Thaise delegatie daarvoor naar Nederland reizen, maar de pandemie heeft dat uiteraard onmogelijk gemaakt. In plaats daarvan werd het overleg virtueel gevoerd, waarbij de agenda werd beperkt tot economische onderwerpen. Uit de discussie bleek wederom dat er veel gebeurt op het economische vlak. Van de aanstaande ondertekening van een overeenkomst over samenwerking in de watersector tot een intensivering van de banden in de afvalverwerking, van de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Thailand tot het delen van kennis over klimaatverandering, het kwam allemaal aan de orde tijdens deze consultaties. Van Nederlandse zijde werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een virtuele handelsmissie, die vanaf medio oktober naar 5 ASEAN-landen zal worden georganiseerd (waaronder Thailand). Nu het ernaar uitziet dat het nog geruime tijd zal duren voordat er weer gereisd kan worden zonder quarantaineverplichting, wordt er naarstig gezocht naar mogelijkheden om toch de economische betrekkingen tussen Nederland en belangrijke bilaterale partners verder te kunnen aanhalen. Een virtuele missie zou daar een belangrijke rol bij kunnen vervullen. Minister Kaag zal de missie –virtueel- openen. De NTCC en Stichting Thailand Zakelijk zullen een actieve –eveneens virtuele- bijdrage leveren aan een van de programmaonderdelen, waarin Nederlandse bedrijven worden geïnformeerd over zaken doen in Thailand. Uiteraard is het menselijke element bij zakelijke contacten essentieel, veel wordt tenslotte buiten de vergaderingen om geregeld. Maar een virtuele benadering biedt weer het voordeel dat je daar meer partijen bij kunt betrekken. En natuurlijk levert het ook veel besparingen op, financieel en in de zin van beslag op het milieu. We zullen het verloop van deze missie in ieder geval na afloop grondig evalueren, verwacht mag worden dat deze formule in ieder geval gedeeltelijk tot het standaard instrumentarium van de economische diplomatie zal gaan behoren.

Vrijdag 25 september was voor mij niet alleen een bijzondere dag omdat toen onze quarantaine eindigde, het was ook de dag dat het precies vijf jaar geleden was dat in VN-verband de zogenaamde Sustainable Development Goals werden aangenomen. In deze SDGs hebben alle VN-lidstaten zich vastgelegd op het bereiken van een aantal doelstellingen op gebieden als water, voedsel, klimaat en energie. Ook meer immateriële ambities komen in de SDGs aan bod, zoals respect voor de mensenrechten en het terugbrengen van de ongelijkheid. Het is de bedoeling dat we deze doelstellingen in 2030 hebben gehaald.
Om dit belangrijk moment op weg naar 2030 te markeren hebben we samen met de VN en een aantal jongeren een speciaal ontworpen SDG-vlag gehesen bij de residentie. We hadden een interessant gesprek met deze vertegenwoordigers van een nieuwe generatie, die zo’n belangrijke rol te spelen heeft in het vormgeven van het moderne Thailand. Met name de vrijheid van meningsuiting, en de noodzaak om het Thaise onderwijssysteem te hervormen, werden vaak als prioriteit genoemd.            

Vriendelijke groeten,

Kees Rade