COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (20 juli)

Geachte Nederlanders in Kenia,

Graag stel ik u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond vluchten richting Europa. In mijn vorige brief gaf ik al aan dat SWISS 22 en 29 juli vliegt (te boeken via nboticketteam@dlh.de of de website https://www.swiss.com/ke/en). Let er op dat u dringend wordt geadviseerd bij binnenkomst in Nederland twee weken in quarantaine te gaan. Dit geldt voor alle reizigers die vanuit landen reizen die in de reisadviezen als oranje zijn geclassificeerd. Daaronder valt ook Kenia.

Vanaf 1 augustus, zo is aangekondigd, zal Kenia naar verwachting zijn luchtruim voor reguliere internationale passagiersvluchten weer openen.

KLM zal vanaf die datum voorlopig en afhankelijk van de ontwikkelingen vier keer per week vliegen. Andere maatschappijen die een deel van hun reguliere vluchten naar verwachting zullen hervatten zijn in ieder geval KQ, Lufthansa, BA, SWISS, Ethiopian en Qatar Airways. Let goed op de regels die de diverse luchtvaartmaatschappijen hebben, zoals bijv. het kunnen overleggen van een geldige negatieve COVID test. Ook is het nog steeds zo dat Nederland en alle andere Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk de grenzen hebben gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële (vlieg)reis maken. Daarop zijn uitzonderingen zoals EU-burgers en hun familieleden. Zie verder www.netherlandsandyou.nl. Ik wijs u ook graag op het besluit dat de inreisbeperkingen voor mensen met lange afstand relaties gaan versoepelen per 27 juli. Zie voor de voorwaarden waaronder https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/07/16/grapperhaus-versoepelt-regeling-langeafstandsrelaties.

Voor binnenreizen in Kenia is er vooralsnog een verplichte quarantaine van 2 weken en de eis dat u een geldige negatieve COVID19 kunt overleggen. Aanvraag voor thuis quarantaine kunt u indienen via quarantine@kmpdc.go.ke.  Voor meer informatie over COVID19 in Kenia verwijs ik graag naar het Ministry of Health (https://www.health.go.ke/).

Dit was alweer mijn laatste brief over de ontwikkelingen rond COVID19. Deze week komt er een eind aan mijn werk als Nederlandse ambassadeur in Kenia en zal ik met pensioen gaan. Mijn opvolger arriveert naar verwachting half september. In de tussentijd neemt mijn plaatsvervangster de leiding van de post op zich. De ambassade is open en voor consulaire zaken kunt u mailen met nai-ca@minbuza.nl.

Ik kijk terug op een interessante en veelbewogen tijd in dit prachtige land. Ik wens u al het goeds en ik dank u van harte voor de goede samenwerking die ik met velen van u de laatste 5 jaar heb gehad.

Frans Makken

Ambassadeur