Italiaans-Nederlandse samenwerking op het gebied van duurzame mode en textiel

De ambassade in Rome en CG te Milaan zien veel potentieel in samenwerking op het gebied van duurzame mode. Nederland heeft het nodige te bieden ten aanzien van out of the box denken, nieuwe materialen, schone productieprocessen.

En Italie is natuurlijk een topland voor mode, maar herbergt ook een groot aantal producenten van textiel. Al meerdere jaren wordt gewerkt aan het bij elkaar brengen van deze twee werelden die complementair zijn. Onze collega Kristina van der Veer trekt deze kar.

Op 13 juli organiseerden de Ambassade en het Consulaat-Generaal een online meeting voor entrepreneurs uit de mode en textielsector. Hier was grote belangstelling voor vanuit zowel Italie als Nederland.

Eerder in maart van dit jaar stond een missie naar de Noord Italiaanse steden Biella en Bergamo gepland op het gebied van duurzame mode en textiel met een mooi aantal bedrijfsbezoeken en netwerkmomenten. Helaas moest de missie kort van te voren worden afgelast door de onverwachte heftigheid waarmee het Covid-19 virus Noord Italië overviel.

Tijdens de meeting van de 13de waren ondernemers uitgenodigd om hun ervaringen te delen met een breed publiek. Italiaanse experts vertelden over de stand van zaken in Italië en de uitdagingen en opgaven waar de sector voor staat. Daarna was het de beurt aan ondernemers en opleidingen die reeds een samenwerking zijn aangegaan met een Italiaanse partner of met veel interesse onderzoeken of er (meer) mogelijkheden voor samenwerking zijn. 

Doelstelling van de meeting was om door middel van concrete ervaringen andere ondernemers te inspireren en om een netwerkmogelijkheid te bieden aan ondernemers die zich reeds inzetten om de transitie naar een circulaire sector te bewerkstelligen.

Uit de verhalen is gebleken dat Nederland en Italië complementair zijn voor de modesector. Innovatie en uitgebreide aandacht voor duurzaamheid vanuit Nederland samen met de knowhow van de Italiaanse industrie kunnen leiden tot belangrijke resultaten om de doelstellingen van de Green Deal te behalen.

Aan het woord onder andere Patrick de Zeeuw en Nazzareno Mengoni over de samenwerking tussen StartupBootCamp en het FahionTech team, gevestigd in Milaan. Startups met innovatieve oplossingen worden wereldwijd gescout door deze fashionexperts.

Sunaina Kuldipsingh oprichter van het label Boutallion. Sunaina besloot om samen te werken met een Italiaanse compagnon en haar eigen atelier te openen in de buurt van Bergamo toen zij moeite had bij het vinden van productiemogelijkheden. Voor Sunaina dient de discussie over duurzaamheid ter inspiratie en zij kondigt aan dat in januari 2021 de eerste duurzame collectie van Boutallion op de markt komt.

Pals Brust, oprichter van Upset Textile, en afkomstig uit de traditionele modewereld is op zoek gegaan naar mogelijkheden voor nieuwe materialen uit textielafval. Minister Kaag droeg in India al een gerecyclede jurk van zijn bedrijf. In Italië is hij in contact met wevers en spinners met de juiste kennis om prachtige stoffen te produceren.

Maureen Josef, oprichter van Be-Spoken heeft jarenlange ervaring achter de rug in de traditionele modewereld. Zij weet in een oogopslag de mooie stoffen eruit te pikken. Zij heeft het roer om gegooid en richt zich op duurzame mode. In Italië heeft zij mede met behulp van het Consulaat de producenten gevonden die stoffen produceren uit gerecycled materiaal en voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van Maureen.

Remokey werd vertegenwoordigd door de Italiaanse partner Dalia Benefatto. Remokey is een pionier als het gaat om duurzame mode. Het bedrijf heeft als missie om de consument op transparante wijze te informeren over de impact die het aangekochte kledingstuk heeft gehad op de planeet. Certificering en labeling is een enorm belangrijk aspect voor alle spelers in de keten, van producent tot de eindklant.  

Mariangela Lavagna van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Cristiano Carciani en Radha Jethu van de Amsterdam Fashion Academy leggen het belang uit van de voorbereiding van de nieuwe generatie designers. Ook op het gebied van de opleidingen wordt met interesse gekeken naar de It-Nl samenwerking. Zo is Amsterdam Fashion Academy gekocht door de Luiss Business School in Rome.

Ondernemers en platforms voor duurzame mode uit Prato TCBL European Platform, Pratofutura en Astri Consortium lieten weten open te staan voor meer samenwerking en versterking van het netwerk op Europees niveau.

Tijdens de meeting kondigden de Consul Generaal Johan Verboom en Plaatsvervangend Ambassadeur Dewi van de Weerd aan dat Minister Kaag in november een missie naar Italië zal leiden met speciale aandacht ook voor duurzame mode en circulair textiel.