Niet vergeten: paspoort, zonnebril, reisadvies

Plannen voor de zomervakantie? Dit jaar is het belangrijker dan ooit om naast de toeristische hotspots ook de bijzonderheden uit het reisadvies goed door te nemen. Zo mag je Portugal alleen per vliegtuig inreizen, en zijn mondkapjes in sommige vakantielanden verplicht.

Voorwaarden inreizen

Ook voor landen waar de in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven kunnen er aan de grens controles op symptomen zijn. Er kunnen voorwaarden zijn om een land in te reizen. Wie naar de eilanden Madeira en Azoren reist, moet bijvoorbeeld een negatieve coronatest kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Portugal laat weer toeristische reizigers toe die met het vliegtuig komen. Maar alleen reizigers met de Portugese nationaliteit kunnen per auto het land binnengaan. Litouwen controleert bij alle grenzen met Duitsland en Polen met warmtecamera’s. Wie symptomen heeft die op corona lijken mag het land niet in.

Mondkapjes

De overheid vraagt Nederlanders die in het buitenland vakantie vieren om zich ten minste te houden aan de coronamaatregelen die in Nederland gelden. Per land kunnen er aanvullende maatregelen zijn. In Spanje is het dragen van mondkapjes verplicht als het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden. Dat geldt in openbare ruimtes, maar ook als er mensen uit verschillende huishoudens in een auto zitten. Voor heel Duitsland geldt de verplichting om een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in het OV, in winkels en in sommige horeca.

Vakantievoorbereiding

Het reisadvies is een goed vertrekpunt voor vakantievoorbereiding. In veel reisadviezen zijn links opgenomen naar meer informatie over bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes, over de situatie in restaurants of musea en de beschikbaarheid van openbaar vervoer.

Bekijk hier het reisadvies per land

Symptomen

Wie op vakantie symptomen krijgt, moet zich zo snel mogelijk laten testen. In het reisadvies staat beschreven hoe u dat kunt doen, of waar meer informatie te vinden is over de procedure. Als de testuitslag positief is, is het belangrijk om de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten op te volgen. Dit betekent ook dat reizigers verplicht kunnen worden in isolatie te gaan. Ook reisgenoten en/of familieleden moeten in sommige gevallen verplicht in quarantaine.