AppHarvest: ‘Nederlanders hebben geholpen onze blik te verruimen’

Ons netwerk in de Verenigde Staten (VS) ontdekte de veelbelovende tuinbouwstart-up AppHarvest in de heuvels van Kentucky. Misschien een onverwachte plek, maar wel een perfecte match! Zo zijn er wereldwijd kansen voor Nederlandse bedrijven.

AppHarvest houdt zich bezig met tuinbouw-innovaties. Toekomstige samenwerking met Nederlandse bedrijven leek ze veelbelovend. AppHarvest besloot daarom deel te nemen aan de Global Entrepreneurship Summit (GES), die in 2019 in Nederland werd georganiseerd.

A delegation of AppHarvest from Kentucky (USA) visiting 'Greenhouse 2030' in Bleiswijk, the Netherlands.
Een delegatie van AppHarvest uit Kentucky (VS) bezoekt in februari 2020 het Greenhouse 2030 in Bleiswijk in Nederland. (pr)

In februari 2020 kwamen medewerkers van AppHarvest weer naar ons land. Ze bezochten de universiteiten van Wageningen, Maastricht en Eindhoven, de Hogeschool Venlo en diverse Nederlandse bedrijven die actief zijn in de tuinbouwsector. Jonathan Webb, mede-oprichter van AppHarvest in Kentucky, is enthousiast.

Een duurzame economie voor de toekomst

Jonathan Webb: ‘We zijn hier in de VS gevestigd in de Appalachen en daar is waar je je producten verbouwt net zo van betekenis als hoe je je producten verbouwt. AppHarvest bouwt een aantal van de grootste indoor-boerderijen ter wereld, waar niet-genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld zonder gebruik van chemicaliën.

We streven ernaar bij te dragen aan een duurzame economie voor de toekomst, die de plaats moet innemen van een economie die lange tijd werd gedomineerd door de nu in verval geraakte steenkoolindustrie. Door ons hier in de Appalachen te vestigen, bevinden we ons op minder dan een dag rijden van twee derde van de Amerikaanse bevolking. Hierdoor zijn onze vervoerskosten 80% lager, waardoor we met onze verse producten beter kunnen concurreren met goedkope buitenlandse importen.’

Contacten leggen

'Een aantal jaren geleden nam een vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid contact met ons op nadat hij in de media een reportage over ons werk had gezien. Als je een bedrijf wilt opbouwen, moet je altijd zelf naar buiten treden en proberen mensen te winnen voor jouw ideeën. Het was geweldig om eens aan de andere kant te staan en we waren dus erg blij met dit initiatief van het ministerie! En de samenwerking bleef uitstekend want elke vertegenwoordiger van Nederland was zeer deskundig en ook buitengewoon behulpzaam. Zij hebben ons uiteindelijk op de GES gewezen.

In 2019 hebben we de Global Entrepeneurschip Summit in Nederland bijgewoond en daar ook een praatje gehouden. Absoluut een unieke ervaring! Onze medewerkers hebben enorm veel waardevolle contacten opgedaan die ons geholpen helpen onze blik te verbreden en snel uit te breiden. We creëren natuurlijk een markt in de Appalachen voor talloze Nederlandse bedrijven. Maar zij zijn de wereldleiders op het gebied van tuinbouw! Het is voor ons een heel positieve en bevredigende ervaring geweest en ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor hen het geval is.'

AppHarvest Kentucky (USA) greenhouse Dalsem foto pr
Het kassencomplex in aanbouw van Appharvest in Kentucky (VS). (foto: pr)