‘Met EU back to School wordt de EU heel concreet voor jongeren’

‘Tijdens mijn studie bedacht ik als opdracht ooit met medestudenten een lesprogramma over de Europese Unie. We wilden meer doen dan alleen uitleggen hoe de EU werkt. Wat voel je erbij? Het fascineert me enorm hoe jongeren over de EU en Europa denken. Sommigen voelen zich heel Europees en zijn heel bevlogen, maar ik ken genoeg jonge mensen die geen idee hebben wat de EU doet. Je moet de EU best goed volgen om op de hoogte te zijn. De EU is voor veel mensen een ver-van-je-bed-show. Terwijl Brussel toch echt dichterbij Den Haag ligt dan Groningen.’

Portret Emmelie van den Bergh
Emmelie van den Bergh in het Europagebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel

De EU iets dichterbij brengen

‘Ik heb stage gelopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik coördineerde onder meer het programma van EU back to School. Ambtenaren die op de een of andere manier met de EU werken gaan een keer voor de klas staan om te vertellen over hun werk. Het is een leuke, interactieve manier om jongeren iets te leren over de werking van de EU. Dat gebeurt door gebruik te maken van onderwerpen die ze dagelijks tegenkomen. Daardoor wordt het heel concreet en brengen we de EU iets dichterbij.’

Volksgezondheid en corona

‘Na mijn stage bij BZ ben ik het Rijkstraineeship gaan doen. Mijn ‘thuisministerie’ is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Net als heel veel andere mensen werk ik nu vanuit huis. Het is natuurlijk bijzonder om bij het ministerie dat zich het meest met de coronacrisis bezighoudt te werken. Veel van onze mensen werken dag en nacht keihard. Ook veel trainees worden opgeroepen om in te springen. Dat kan voor van alles zijn. Van het appteam tot extra ondersteuning van de directeur-generaal. Vanaf volgende week ga ik ook een paar dagen in het crisisteam werken.’

‘Tijdens mijn werk bij Volksgezondheid heb ik net als bij BZ wel eens contact met andere landen. Voor een VN-conferentie moesten we onderhandelen over allerlei resoluties. De resoluties die door de Europese landen waren ingediend, zoals onze Nederlandse resolutie, waren van tevoren besproken in Brussel. Tijdens de conferentie keken we met Europese landen hoe we elkaar konden ondersteunen. We zochten als EU echt de samenwerking op.’

Emmelie van den Bergh
Emmelie van den Bergh in het Europagebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel

Den Haag in het klein

‘Na mijn eerste periode als trainee bij Volksgezondheid ging ik in Brussel werken op de Permanente vertegenwoordiging bij de EU, een soort ambassade. Niet alleen mensen van BZ werken veel samen met de EU. Van alle ministeries zitten daar een paar mensen. Het is daar echt Den Haag in het klein. Dat leert je heel veel over hoe onderwerpen samenhangen. Ik werkte ook mee aan het verbeteren van de communicatie tussen Brussel en het ministerie in Den Haag. Hoe kun je zorgen dat wat er in Brussel gebeurt behapbaar wordt gecommuniceerd?’

De EU voelt normaal

‘Ik heb toevallig een Oostenrijkse moeder en een Nederlandse vader. Oostenrijk is voor mij óók thuis. In Brussel ontmoet je heel veel mensen die ook zijn opgegroeid met verschillende culturen om zich heen. Ik ben opgegroeid in een tijd van open grenzen. De EU voelt voor mijn leeftijdsgenoten normaal. Voor oudere generaties was de EU essentieel na de oorlog. Omdat we de EU nu zo vanzelfsprekend vinden worden positieve dingen denk ik ook minder belicht. En dat terwijl je er elke dag mee te maken hebt! Het maakt mij niet uit wat je van de EU vindt, maar áls je er wat van vindt vind ik het wel heel belangrijk dat je weet waar het over hebt. Daar draag ik graag iets aan bij.’

Emmelie is rijkstrainee bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en was coördinator EU back to School bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie over EU back to School.