Dodenherdenking 4 mei 2020

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers, militairen en burgers, die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties daarna. In Indonesië vindt deze herdenking plaats op de erevelden Menteng Pulo in Jakarta en Kembang Kuning in Surabaya.

Menteng Pulo

Ook dit jaar zal hierbij worden stilgestaan. Zij die zijn gevallen mogen niet worden vergeten. Ook niet, of juist niet, onder de huidige omstandigheden. Noodgedwongen door het corona virus en de geldende reisbeperkingen zal de herdenking anders zijn dan voorgaande jaren. In lijn met de dodenherdenking zoals die in Nederland zal plaatsvinden, is besloten dat ook bij de herdenkingen in Indonesië geen publiek aanwezig kan en zal zijn. Op 4 mei zullen de ambassadeur in Jakarta en de honorair consul in Surabaya tijdens een zeer sobere ceremonie een krans leggen namens het Koninkrijk der Nederlanden en aanwezig zijn bij het leggen van andere kransen door de vertegenwoordigers van de Oorlogsgravenstichting. Van de ceremonie in Jakarta wordt door de Nederlandse ambassade een video opname gemaakt die via verschillende sociale media-kanalen zal worden verspreid.