COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (20 april)

Geachte Nederlanders,

Gisteren is een door Nederland georganiseerde KLM repatriëringsvlucht van Nairobi naar Amsterdam vertrokken. Het is geweldig dat het daarmee gelukt is om bijna 300 reizigers uit 13 Europese landen naar Europa te brengen. Aan boord zaten ook vele Nederlanders, waaronder gestrande toeristen, en we zijn blij dat iedereen inmiddels weer thuis is. Mijn dank gaat uit naar iedereen en in het bijzonder KLM, de Europese Unie en de Keniaanse overheid, voor het mede mogelijk maken van deze vlucht. Het bericht in de Keniaanse pers dat er COVID-patiënten aan boord van deze KLM vlucht waren hebben wij zorgvuldig gecheckt en blijkt ongegrond. De Franse autoriteiten hebben dit ontkracht. We betreuren het ten zeerste dat dit mediabericht wellicht onnodig onrust heeft veroorzaakt.

Heeft u de KLM vlucht gemist en zou u toch graag naar Europa reizen? Deze week zijn er waarschijnlijk nog twee mogelijkheden. Op donderdag 23 april om 13:10 uur vertrekt er een Ethiopian Airways vlucht van Nairobi naar Frankfurt. Kosten hiervoor bedragen KES 152,818 (non-refundable, enkeltje te betalen met credit card). Aangezien dit een speciale (EU) vlucht is kunt u alleen boeken via de volgende link: https://www.ethiopianairlines.com/aa/special-offer?key=EU-Delegation-Evacuation.

Op vrijdag 24 april om 09:20 uur vertrekt er mogelijk ook een Kenya Airways vlucht van Nairobi naar Londen. De prijs hiervoor is USD 1746 (economy class). Om deze Kenya Airways vlucht te boeken kunt u bellen naar het nummer 0711024747 (KQ call centre). Om quarantaine tijd bij terugkomst voor de crew tot een minimum te beperken, is voor deze vlucht een corona test verplicht. Kenya Airways zal u informeren over waar u deze test kunt laten uitvoeren en de kosten hiervoor zijn opgenomen in de ticketprijs. Voor beide vluchten dient u de inreisvoorwaarden voor Duitsland en het VK in de gaten te houden en uw vervoer naar Nederland te regelen. Het is niet bekend wanneer er daarna (repatriërings)vluchten zullen plaatsvinden. Helaas is het vanwege de vele Keniaanse restricties op vliegverkeer en daardoor de late bevestiging van vluchten niet mogelijk u veel eerder op vluchten te attenderen.

In Kenia blijven de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan van kracht. De Keniaanse overheid communiceert proactief over het verloop van corona in het land en mensen hebben zich waar mogelijk aangepast aan de situatie, hoewel velen voor grote uitdagingen staan. Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat de veiligheidssituatie in Kenia op de korte termijn aanzienlijk gaat verslechteren. De Nederlandse ambassade in Kenia blijft de (veiligheids)ontwikkelingen op de voet volgen. Ook wijzen we u erop dat eind deze week Ramadan van start gaat, dit kan met name aan de kust het dagelijks leven beïnvloeden.

We danken de Nederlanders die zich hebben ingeschreven voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/). Via deze service ontvangt u alleen een email indien het reisadvies is aangepast of indien er dringende veiligheidsupdates of zorgen zijn. Wanneer we verzocht worden informatie over commerciële reismogelijkheden te delen, dan plaatsen we deze informatie op onze website (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kenia/actueel/nieuws) en social media kanalen. 

Ik zal u op de hoogte houden bij relevante ontwikkelingen en wens u, ondanks alles, een prettige week toe.

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur