COVID-19: Bericht voor Nederlanders op de Seychellen

Geachte Nederlanders op de Seychellen,

Het Covid-19 virus heeft zich nu ook op de Seychellen gemanifesteerd en de kans op wederzijdse besmetting, dus niet alleen via contacten met mensen die de infectie buiten de Seychellen hebben opgelopen, is daarmee groter geworden. De overheid heeft passende maatregelen genomen en ik hoop dat u zich daaraan houdt; het is inmiddels wel duidelijk dat het afstand houden en hygiëne betrachten effectief zijn in het verminderen van het aantal besmettingen.

De inschrijvingstermijn voor het initiatief Bijzondere Bijstand Buitenland (BBB) voor gestrande Nederlandse reizigers (dus niet residents) is inmiddels verstreken. Via dit initiatief zijn al 3000 Nederlanders gerepatrieerd en ook de komende dagen staan er nog 10 – 15 vluchten gepland. Dat worden er meer. Het initiatief BBB gaat dus onverminderd door, maar concentreert zich noodzakelijkerwijs op bestemmingen waar zich nog grote aantallen toeristen en reizigers bevinden. Naar ons bekend zijn de meeste gestrande Nederlandse toeristen op de Seychellen inmiddels wel terug naar Nederland gegaan of hebben een andere oplossing gevonden. Het is dus onwaarschijnlijk dat Nederland een repatriëringsvlucht voor de Seychellen zal organiseren.

Wellicht zijn er Nederlanders die woonachtig zijn op de Seychellen, maar toch graag naar Nederland zouden vertrekken. Het initiatief Bijzondere Bijstand Buitenland voorziet hier niet in. We blijven daarom inventariseren welke commerciële vluchten er vanuit de Seychellen naar hubs gaan met bestemmingen in Europa. Over het algemeen betreft dit voor Oost-Afrika Qatar Airways of Ethiopian Airlines, maar ook Air Seychelles zou kunnen indien ze cargo hebben naar bv. Doha.

Er gaan in april officieel geen vluchten in en uit Victoria, maar bij voldoende belangstelling en cargo kan het zijn dat Qatar of Air Seychelles een vlucht wil opzetten. Daartoe heeft de Britse High Commission nu een rondvraag uitgezet. Ik citeer: 'We would like all passengers who would be interested in a potential flight to Doha in the next ten days to send an email to BHCVictoria@fco.gov.uk. Emails should be sent as soon as possible, but by Monday at 14:00 at the latest.  All we need is your name, contact email and also the destination you would like to connect to from Doha.  This will greatly help our planning.' Mocht u dus belangstelling hebben in een dergeljike vlucht, reageer dan zo snel mogelijk en bedenk dat u voor Nederland een geldig paspoort of verblijfsvergunning dient te hebben.

Graag benadruk ik nogmaals dat we willen weten welke Nederlanders er zich op de Seychellen bevinden. U kunt zich registreren of uw inschrijving actualiseren via de informatieservice van Buitenlandse Zaken via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Zonder registratie bij de BZ informatieservice weet de ambassade u niet te bereiken. Let op: u dient de registratie voor deze informatieservice jaarlijks te vernieuwen.

We begrijpen dat het voor velen lastige tijden zijn en ik wens u dan ook veel sterkte en: een Vrolijk Pasen!

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur