COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (10 april)

Geachte Nederlanders in Kenia,

Inmiddels zijn er veel COVID-19 gerelateerde maatregelen van kracht in Kenia. Er is een avondklok ingesteld  (tussen 19:00 – 05:00 uur) en reizen van en naar Nairobi, Mombasa, Kilifi en Kwale is momenteel niet mogelijk. Het niet dragen van een mondkapje in publieke ruimtes staat op straffe van een flinke boete of zelfs gevangenisstraf. Blijf de Keniaanse maatregelen opvolgen. 

Verder is de inschrijvingstermijn voor het initiatief Bijzondere Bijstand Buitenland (BBB) voor gestrande Nederlandse reizigers inmiddels verstreken. Via dit initiatief zijn al 3000 Nederlanders gerepatrieerd en ook de komende dagen staan er nog 10 – 15 vluchten gepland. Dat worden er meer. Het initiatief BBB gaat dus onverminderd door, we houden u op de hoogte zodra er meer duidelijk is over een eventuele BBB vlucht vanuit Kenia.

We krijgen ook vragen van Nederlanders die woonachtig zijn in Kenia, maar toch graag naar Nederland zouden vertrekken. Het initiatief Bijzondere Bijstand Buitenland voorziet hier niet in. We blijven daarom in EU verband inventariseren welke commerciële vluchten er vanuit Nairobi naar Amsterdam gaan.

Het klopt dat Qatar Airways mogelijk eenmalig van Nairobi via Doha naar Amsterdam zou vliegen met een vertrekdatum vanaf 17 april 2020. De ticketprijs voor een enkele reis zal ongeveer op 2100 USD pp komen te staan. Dit is dus geen BBB, maar een commerciële vlucht die alleen kan vertrekken bij voldoende interesse. Zodra we weten of deze vlucht doorgaat informeren we u over eventuele boekingsmogelijkheden.

Verder meld ik graag dat de Keniaanse immigratiedienst inmiddels een online systeem heeft opgezet om visa en verblijfsvergunningen te verlengen. U kunt vanaf 13 april gebruikmaken van de ‘Foreign Nationals Service Portal’, zie: https://fns.immigration.go.ke/.

Graag benadruk ik nogmaals dat we willen weten welke Nederlanders er zich in Kenia bevinden. U kunt zich registreren of uw inschrijving actualiseren via de informatieservice van Buitenlandse Zaken via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Zonder registratie bij de BZ informatieservice weet de ambassade in Kenia u niet te bereiken. Let op: u dient de registratie voor deze informatieservice jaarlijks te vernieuwen.

Indien er meer informatie beschikbaar is, bijvoorbeeld over de veiligheidssituatie in Kenia, dan kom ik z.s.m. bij u terug. We begrijpen dat het voor velen lastige tijden zijn en ik wens u dan ook veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur