Veelgestelde Vragen over het Corona Virus in Kroatië

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Kroatië?

De maatregelen die de Kroatische overheid heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus te controleren, kunnen invloed hebben op zakendoen in bepaalde sectoren.

Momenteel is het nog te vroeg om de volledige impact op de handel tussen Nederland en Kroatië te voorspellen. De ontwikkelen volgen elkaar in deze fase in hoog tempo op. Op deze pagina houden we u zo goed mogelijk op de hoogte van de situatie en de gevolgen voor het zakendoen in en met Kroatië.

·Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Het advies aan ondernemers is om de volgende webpagina’s in de gaten te houden:

1. Voor veelgestelde vragen over reizen naar Kroatië kunt u terecht op -  Coronavirus: veel gestelde vragen reisadvies Kroatië

2. Let op! Vanaf 23 maart 2020 gelden striktere regels om de verspreiding van Covid-19 te controleren. Er gelden inreisbeperkingen voor zowel Kroaten als personen met een Nederlandse nationaliteit. Voor meer informatie zie - Corona-gerelateerde Maatregelen:  Persbericht Kroatische Autoriteiten

3. Informatie betreffende het coronavirus in Kroatië kunt u vinden op - koronavirus.hr

Voor actuele informatie omtrent de getroffen maatregelen in Kroatië kunt u terecht bij bovenstaande links. 

Coronavirus hotline: 113

Overige telefoonnummers ter beantwoording van corona-gerelateerde vragen - telefoonnummers

Kan ik nog naar meetings en andere internationale bijeenkomsten in Kroatië?

Nee. Zakenreizen worden niet gezien als een geldige reden voor buitenlanders om naar Kroatië te komen. Ook, deelname aan evenementen, zoals bijeenkomsten, conferenties en cursussen, wordt niet gezien als een geldige reden om Kroatië binnen te komen.

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Kroatië?

Wanneer men in Kroatië verblijft, dient men de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Wij adviseren u dan ook uw personeel hierop te attenderen. Meer informatie over deze aanwijzingen zijn ook beschikbaar via Het Kroatische Instituut voor Publieke Gezondheid - link.

Belangrijk om te weten is dat men wordt geacht zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Kunnen uw werknemers niet vanuit huis werken? Zorg er dan voor dat werknemers wel thuis blijven indien zij corona-gerelateerde symptomen vertonen.

Let op! Om het risico op verspreiding van Covid-19 te verkleinen hebben de Kroatische autoriteiten besloten dat reizen – binnen Kroatië – niet meer is toegestaan, indien niet-essentieel. Kan uw personeel niet vanuit huis werken en moeten zij hun woonplaats verlaten voor werk-gerelateerde doeleinden? In dat geval hebben zij een speciale reispas nodig.

Kan ik beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Naar aanleiding van de  uitbraak van het coronavirus biedt de Nederlandse regering diverse economische maatregelen aan om ondernemers te steunen.

- Lees de veel gestelde vragen over overheidssteun voor werkbehoud.

- Het hele pakket met economische maatregelen.

- Regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp'ers.

Staat uw bedrijf geregistreerd in Kroatië? Dan is de volgende informatie wellicht relevant voor

- Informatie over economische maatregelen (leningen voor werkkapitaal en liquiditeit, uitstel van betaling, herschikken/herfinancieren van leningen) voor in Kroatië geregistreerde ondernemingen is beschikbaar via application (with a logg in)

- Werkgevers kunnen uitstel van belasting betaling aanvragen. Over de achteraf betaalde belasting hoeft u geen rente te betalen. U kunt uw aanvraag indienen via - Kroatische Overheid: aanvraag van belasting uitstel.

Werkgevers kunnen aanspraak maken op een gesubsidieerd minimum loon voor elk van hun werknemers – The Croatian Employment Bureau.

- De Kroatische overhead treft ook sector-gerelateerde maatregelen

Heeft u een concrete vraag aangaande uw bedrijf in Kroatië? Dan kunt u contact op nemen met de ambassade in Zagreb door een e-mail te sturen naar zag-ea@minbuza.nl

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor de belangrijkste logistieke routes van en naar Kroatië? / Is doorvoer van goederen door Kroatië mogelijk?

De Europese Commissie heeft op 16 maart richtlijnen voor grensbeheermaatregelen (pdf, Engels) gepubliceerd. Deze beschermen niet alleen de gezondheid, maar zorgen ook ervoor dat goederen en essentiële diensten beschikbaar blijven. Zo staat er:

Lidstaten moeten voorrangsstroken voor vrachtvervoer aanwijzen (bijvoorbeeld via 'groene rijstroken').

Er mogen geen aanvullende certificeringen worden opgelegd aan goederen die legaal in de interne EU-markt circuleren.

Let op! Vrachtenwagen chauffeurs dienen bij aankomst in Kroatië 14 dagen in zelf-isolatie te gaan, mits Kroatië de eindbestemming is. Dit geldt niet voor vrachtwagen chauffeurs die minder dan 24 uur in Kroatië zijn. Is uw vrachtwagenchauffeur langer dan 24 uur in Kroatië, maar is Kroatië niet de eindbestemming, dan dient hij/zij te overnachten op de parkplaats van de werkgever.

U dient er rekening mee te houden dat wachttijden aan de grens, door controles, langer zijn dan normaal.

Meer informatie over transport-gerelateerde maatregelen in Kroatië kunt u vinden op – link   

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit Kroatië? Gaan Kroatische fabrieken dicht?

Op dit moment zijn er vanuit de overheid geen beperkingen aan productie. Mensen mogen nog naar hun werk. Er zijn echter dagelijks berichten van fabrieken die hun productie verminderen door gebrek aan onderdelen. De logistieke routes zijn open.

Mijn bedrijf handelt in veterinaire (dieren en dierlijke) en fytosanitaire (planten en plantaardige) producten. Gaan hiervoor strengere regels gelden?

Meer informatie hierover kunt u vinden op – link (helaas alleen in het Kroatisch) 

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

RVO houdt de ontwikkelingen omtrent het coronavirus en zakendoen in het buitenland nauwlettend in de gaten. Kijk geregeld op RVO.nl/coronavirus.

U kunt ook terecht bij de Kamer van Koophandel.

Veel gestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.

Voor medisch advies en informatie kunt u terecht bij het RIVM.

Voor informatie over reisadviezen richting Kroatië kijkt u op NederlandWereldwijd.nl.