COVID-19 Ambassade Update: 8 april 2020

Beste mede-Nederlanders,

Langzaam verandert het straatbeeld van Tanzania. Er zijn steeds minder auto’s en mensen op de weg. Veel hotels en horecagelegenheden sluiten tijdelijk hun deuren en supermarkten bezorgen aan huis. Ik verblijf in Dar Es Salaam en net als mijn Tanzaniaanse collega’s werk ik vanuit huis. Ambassade collega’s die tijdelijk zijn teruggekeerd, ondersteunen het team vanuit huis in Nederland. Slechts bij hoge uitzondering ga ik de deur uit. Om fit te blijven en de honden happy te houden maak ik nog wel dagelijks een wandeling met ze maar ik zorg ervoor dat ik voldoende afstand houd van andere wandelaars. De honden kunnen dat niet altijd waarderen want die willen de andere honden graag begroeten.

Hoe is de situatie op dit moment in Tanzania? Dat is lastig in te schatten. Officiële, betrouwbare berichtgeving is beperkt beschikbaar. Het officiële aantal COVID-19 bestemmingen staat nu op 24. Eén persoon is overleden. De Tanzaniaanse overheid heeft het inroepen van een ’lockdown’ vooralsnog uitgesloten. Wel blijven scholen voorlopig dicht. De Tanzaniaanse overheid heeft tot nu toe twee reisadviezen gepubliceerd die u via deze weblinks aantreft: https://www.moh.go.tz/en/education-clips?download=425:travel-advisory-no-1-of-23-march,-2020 en https://www.moh.go.tz/en/announcements?download=446:travel-advisory-no-2-of-4th-april,-2020. Inkomende reizigers, Tanzanianen of andere nationaliteiten, moeten nu verplicht 14 dagen in quarantaine verblijven in door de Tanzaniaanse overheid beschikbaar gestelde, locaties. Ook adviseert de overheid dringend aan alle ‘residents’ die in Tanzania verblijven niet essentiële reizen buiten Tanzania uit te stellen. De Tanzaniaanse immigratiedienst heeft richtlijnen gepubliceerd over visa en resident permits. In deze weblink vindt u de door de Tanzaniaanse overheid opgestelde instructie: https://www.immigration.go.tz/index.php/en/information/events/184

De KLM en TUI hebben inmiddels hun vluchten naar Tanzania opgeschort. Vooralsnog zijn ‘Ethiopian Airlines’ en ‘Qatar Airways’ de enige commerciële luchtvaartmaatschappijen die op Tanzania vliegen maar we verwachten dat deze vluchten binnenkort zullen stoppen. We hebben nauw contact met andere Europese ambassades om te kijken of er nog een Europese repatriëringsvlucht georganiseerd kan worden maar dit kan niet gegarandeerd worden.

COVID-19 dwingt ambassades wereldwijd een aantal diensten tijdelijk te minimaliseren of op een andere manier in te richten. Concreet betekent dit dat de ambassade voorlopig geen (afspraak)verzoeken in behandeling neemt met betrekking tot paspoort-, visum- en andere consulaire aanvragen. Alleen voor noodgevallen kunt u contact opnemen via +31 247 247 247/DCV-247CC-NL@minbuza.nl.

Momenteel inventariseert de ambassade de woonplaats en actuele contactgegevens van residerende Nederlanders in Tanzania. Wij vragen deze gegevens voor het geval de veiligheidssituatie in Tanzania ernstig zou verslechteren. Er is op dit moment geen aanleiding om aan te nemen dat dit zal gaan gebeuren, maar we willen wel graag voorbereid zijn. Woont u in Tanzania en heeft u ons bericht hierover nog niet ontvangen? Stuur dan s.v.p. een mail naar dar-rsvp@minbuza.nl.

Tot slot, ik merk dat er bij sommigen van u vragen leven over mogelijkheden voor terugkeer naar Nederland of vragen rondom gezondheid en veiligheid. Kijk uw verzekering nog eens goed na, zorg voor wat voedselvoorraden in huis en zorg dat u weet bij welk ziekenhuis u terecht kunt in geval van ziekte of ongevallen. Ik besef dat dit voor u geen gemakkelijke tijd is en snap uw ongeduld. Weet dat we, samen met Honorair Consul Toon Rottjers in Arusha, dag en nacht in touw zijn om Nederlanders zo adequaat mogelijk van dienst te kunnen zijn maar helaas kunnen we geen wonderen verrichten.

Houdt u ons als ambassade op de hoogte over hoe het met u gaat? Nu ook wij beperkt zijn in onze bewegingsruimte, bent u onze ogen en oren geworden. Laat het ons weten als er problemen zijn maar we horen het natuurlijk ook graag als u iets positiefs te melden heeft.

Blijf gezond en veilig en we houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,

Lianne Houben

Chargée d’Affaires a.i.

P.S. Volg ons via: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/tanzania/actueel en via Facebook: https://www.facebook.com/DutchEmbassyTanzania/.

Resideert u in Tanzania en gebruikt u Facebook? Meldt u zich dan aan bij ‘NedVerTan’. Dit is een onafhankelijk van de ambassade opererende besloten Facebookgroep waarin residerende Nederlanders elkaar over gebeurtenissen in Tanzania informeren.

COVID 19