COVID-19: Brief aan Nederlanders in Kenia (6 april)

Brief van de Nederlandse ambassadeur Frans Makken aan alle Nederlanders in Kenia.

Geachte Nederlanders,

Vandaag kondigde de Keniaanse President Kenyatta aanvullende maatregelen aan in de strijd tegen COVID-19. Vanaf maandag 6 april om 19:00 uur is het voor een periode van 21 dagen niet toegestaan om Nairobi in en uit te reizen. Vanaf woensdag 8 april om 19:00 uur kunt u ook de counties Mombasa, Kilifi en Kwale gedurende 21 dagen niet verlaten of bezoeken. Het is nog wel mogelijk om u binnen Nairobi, Mombassa, Kilifi en Kwale te verplaatsen, maar zodra u zich in de publieke ruimte begeeft dient u wel een mondkapje te dragen. Ook de avondklok blijft voor geheel Kenia van kracht tussen 19:00 – 05:00 uur. Ik moedig u van harte aan alle Keniaanse maatregelen op te volgen, ook om eventuele arrestatie of gedwongen quarantaine te voorkomen.

Ik ben mij ervan bewust dat deze Keniaanse maatregelen verregaande gevolgen kunnen hebben voor uw bewegingsvrijheid binnen het land. Daar komt bij dat Kenia afgelopen weekend heeft besloten tot het verlengen van de restricties op internationale passagiersvluchten voor een periode van nog eens 30 dagen.

Ondanks deze aanvullende maatregelen blijven we ons middels het initiatief ‘Bijzondere Bijstand Buitenland’ inzetten voor de terugkeer van gestrande Nederlandse reizigers en toeristen (zie: https://bijzonderebijstandbuitenland.nl/). Nederlanders die zich hiervoor hebben ingeschreven ontvangen bericht zodra er meer duidelijk is over de mogelijkheden.

Ondertussen ontvangen we ook steeds meer vragen van Nederlandse burgers die in Kenia wonen en eventueel naar Nederland willen reizen. Hoewel het initiatief Bijzondere Bijstand Buitenland hier niet op gericht is, onderzoeken we ook (in EU verband) wat de mogelijkheden zijn voor Nederlanders om bijvoorbeeld een repatriëringsvlucht te charteren. Dit is eerder gelukt met een additionele Kenya Airways vlucht waar we ons als EU voor ingezet hebben, maar destijds was daar, ook gezien de kosten, onvoldoende interesse voor. Hier houden we rekening mee en we zoeken naar oplossingen. Op dit moment is er nog geen zekerheid over additionele vluchten.

Aanvullende maatregelen van de Keniaanse overheid zijn niet uit te sluiten. Met het stringenter worden van de maatregelen neemt ook de mogelijkheid van sociale onrust toe. Wij zijn daarom doende het netwerk van zogenaamde blokhoofden (contactpersonen van de ambassade in diverse regio’s in Kenia) te reactiveren. Hierover de volgende keer meer.

Zodra er eventuele nieuwe maatregelen worden aangekondigd of indien er meer informatie is over o.a. vertrekkende vluchten, dan kom ik bij u terug. Indien u urgente vragen heeft dan kunt u contact opnemen met het 24/7 contactcentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (+31 247 247 247) of met de ambassade via de reguliere kanalen.

Ik wens u en uw familie goede gezondheid toe.

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur