COVID-19: Brief aan Nederlanders in Canada (3 april 2020)

"Het Corona-virus heeft onze levens danig op zijn kop gezet. Werk, school, sociale contacten, sport: alles is anders en we weten niet hoe lang dit nog gaat duren."

Bericht van ambassadeur Henk van der Zwan
©Embassy of the Kingdom of the Netherlands

Door: Ambassadeur Henk van der Zwan

Graag breng ik u op de hoogte van de situatie binnen het Nederlandse ambassadenetwerk in Canada.

Ons team van de Nederlandse ambassade in Ottawa en consulaten-generaal in Toronto en Vancouver was, op het moment dat de crisis in Europa uitbrak, onder andere druk bezig met de voorbereidingen van verschillende ministeriële bezoeken en evenementen rondom de viering van de 75 jarige herdenking van de bevrijding van Nederland. Deze zijn uiteraard uitgesteld. Sindsdien hebben we hard gewerkt, in goede samenwerking met KLM, om Nederlandse toeristen veilig naar Nederland te krijgen. Het is ook fijn te weten dat de KLM nog, zij het wat minder vaak, op Amsterdam vliegt. Bekijk hier het actuele vliegschema.

Wonen en reizen in Canada

De ambassade en de consulaten-generaal ontvangen vragen van Nederlanders die in Canada wonen of op reis zijn. Hieronder vindt u informatie waar u met welke consulaire vragen of zorgen terecht kunt:

  • Heeft u dringende consulaire vragen, dan kunt u contact opnemen met het 24/7 BZ Contact Center dat 24 uur per dag voor u klaar staat en telefonisch bereikbaar is via: +31 247 247 247 of via de Reisapp Buitenlandse Zaken, WhatsApp of Twitter.
  • Antwoorden op veel gestelde vragen met betrekking tot reizen van/naar Canada en de actuele COVID-19 situatie, leest u hier.
  • Nederlandse toeristen in Canada kunnen zich hier registreren bij de informatieservice. Mocht er in Canada iets gebeuren dat consequenties heeft voor uw reis, dan plaatst ons postennet nieuws in de informatieservice.

Werken of ondernemen in Canada

Onze economische medewerkers staan klaar om vragen te beantwoorden van Nederlanders die in Canada werken of een bedrijf hebben. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar de juiste persoon/afdeling in Canada of in Nederland.

  • Vind hier antwoorden van RVO op vragen over ondernemen in Canada in de COVID-19 uitbraak.
  • Bent u ondernemer en geïnteresseerd over ondernemen in Canada? Juist in deze moeilijke tijden denken onze economische medewerkers graag met u mee over kansen in Canada.
    Schroom niet contact op te nemen met de economische afdeling in Canada (zie het kopje ‘Contact details’ onderaan deze pagina).
  • Bezoek vooral ook deze pagina op onze website met algemene informatie over zakendoen in Canada.

Festiviteiten 75 jaar bevrijding, in Canada

Zoals u ongetwijfeld weet, staat het jaar 2020 in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland. Veel evenementen rond dit thema waren gepland in de maand mei, zoals diverse vlag ceremonies, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, tulpenbloei ceremonies, orkest optredens, Koninklijke bezoeken, etc. In het licht van de huidige situatie hebben wij moeten besluiten geen publieke evenementen te organiseren in Canada tot eind mei.
Via onze sociale media kanalen kunt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken. Wij onderzoeken welke evenementen eventueel later dit jaar alsnog kunnen plaatsvinden. Vind hier onze actuele evenementenkalender met status per evenement (let op: Engelstalig).

COVID-19 informatie van de Canadese en Nederlandse overheid

Vind hier alle informatie die de Nederlandse overheid deelt over COVID-19. Denk aan de Nederlandse aanpak, maatregelen en begrijpelijke uitleg over het coronavirus in zowel tekst als beeld.

De laatste informatie over de Canadese richtlijnen en adviezen kunt u hier vinden (let op: Engelstalig).

Wij staan voor u klaar

Ons ambassadenetwerk volgt de aanwijzingen op die de Canadese gezondheidsorganisaties en de federale en provinciale overheid hebben gedeeld of verplicht. Wij nemen elkaars gezondheid en veiligheid en die van anderen serieus. Dit betekent dat al onze medewerkers tot nader order thuis werken. Niettemin blijven we goed bereikbaar. We staan zeker nu voor u klaar.

In het licht daarvan wil ik u vragen de aanwijzingen van de Canadese overheid strikt op te volgen, zodat we deze wereldepidemie zo krachtig en snel mogelijk met elkaar overwinnen.

Van harte wens ik u allen sterkte in deze moeilijke periode. Ik hoop dat iedereen gezond blijft. Mocht u niettemin ziekteverschijnselen vertonen dan hoop ik op uw voorspoedig herstel.

Zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen.

Stay home, stay healthy and safe!

Namens het Nederlandse ambassadenetwerk in Canada

Henk van der Zwan, ambassadeur