Update Bijzondere Bijstand Buitenland Nieuw Zeeland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is samen met reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, de ANVR en het Verbond van Verzekeraars druk bezig om te zorgen voor een veilige terugkeer naar Nederland via Bijzondere Bijstand Buitenland. Er is geen garantie dat dit in alle gevallen op korte termijn zal lukken, ook omdat hiervoor medewerking van lokale autoriteiten nodig is, zoals in Nieuw Zeeland.

Reizigers die zich hebben aangemeld op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl krijgen over het algemeen binnen 72 uur bevestiging van registratie (telefonisch of per e-mail). Wereldwijd hebben zich meer dan 19.000 reizigers ingeschreven, hierdoor kan er vertraging zijn in de reactie/beantwoording. Mocht u vragen hebben over BBB belt u dan het contactnr. +31 247 247 247

Tijdelijke stop repatriëringsvluchten in Nieuw Zeeland

Wij zetten ons samen met EU-partners in om oplossingen te vinden en routes open te houden voor (commerciële) vluchten om mensen terug te kunnen laten reizen van Nieuw Zeeland naar Europa. De Nieuw-Zeelandse Premier Ardern kondigde op 27 maart 2020 aan dat er in ieder geval tot 31 maart geen repatriëringsvluchten kunnen vertrekken. Ook de Duitse repatriëringsvluchten zijn tot nader orde stilgelegd. De Nieuw-Zeelandse overheid gaf aan dat men eerst een kader wil opstellen om veilige binnenlandse reisbewegingen te organiseren, die aansluiten op dergelijke internationale vluchten voordat verder kan worden gegaan met charter of repatriëringsvluchten. Dit in verband met mogelijke risico’s voor de publieke gezondheid die binnenlandse reizen naar internationale repatriëringsvluchten mee zou brengen. Hierdoor zijn ook vergaande restricties op binnenlandse reizen uitgevaardigd, waardoor tijdelijk binnenlandse vluchten niet voor toeristen open staan maar alleen voor essentiële medewerkers en diensten. Volg voor updates ook website www.covid19.govt.nz

Indien u de mogelijkheid heeft, maak dan gebruik van de bestaande mogelijkheden om te vertrekken zoals de resterende commerciële vluchten van Christchurch of Auckland. Blijf contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Boek alleen via reisorganisaties en reisbureaus of direct bij luchtvaartmaatschappijen.

Tijdelijk voortgezet veilig verblijf in Nieuw Zeeland

Zorg in de tussentijd voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Wij zetten er ook op in dat lokale overheden ervoor zullen zorgen dat toeristen hun verblijf ter plekke veilig kunnen verlengen.

Wij willen u verwijzen naar sociale media platforms die Nederlanders in Nieuw Zeeland met elkaar in contact brengen, zoals de Facebook page Dutch in NZ en Gestrande Nederlanders in Nieuw Zeeland voor vraag en aanbod met betrekking tot accommodatie in Nieuw Zeeland. Vele mensen hebben hierdoor al een tijdelijk onderkomen kunnen vinden.

Ook hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten een Temporary Accomodation Service in het leven geroepen. Deze is bereikbaar op het telefoonnummer 0508 754 163. Het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat deze ook bedoeld is voor gestrande reizigers naar aanleiding van de lock down.

Tot slot

Zoals gezegd werken wij samen met internationale partners om oplossingen te vinden, maar het is duidelijk dat dit geduld vraagt. Blijf goed onze updates volgen, ook via Facebook.

Voor consulaire noodgevallen kunt u uiteraard 24/7 contact opnemen met +31 247 247 247.

Nederlandse Ambassade in Nieuw Zeeland