COVID-19: Brief aan Nederlanders in Somalië (27 maart)

Geachte Nederlanders, 

Gezien de steeds veranderende situatie rond COVID-19, kom ik hierbij met een update.

Ten eerste wijs ik u graag op ons reisadvies. Reis niet naar Somalië. Raadpleeg het volledige reisadvies voor nadere informatie (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/somalie/reizen/reisadvies).

Ik ben mij ervan bewust dat een aantal van u op dit moment wel in de regio verblijft. Daarom informeer ik u over het feit dat Ethiopian Airways op dit moment nog vanuit Hargeisa naar Europa vliegt, met een tussenstop in Addis Abeba. Tickets kunt u boeken via de website van Ethiopian Airways. Ik moedig Nederlanders die willen vertrekken aan om zo spoedig mogelijk van deze resterende commerciële vluchten gebruik te maken. De mogelijkheden om te vertrekken zijn al heel beperkt en zullen naar verwachting verder afnemen. Mogelijk is het relevant voor u om te weten dat Kenia het luchtruim inmiddels gesloten heeft voor reguliere lijnvluchten, vliegen via Kenia is dus erg lastig geworden.

Voor antwoorden op veel gestelde vragen over reizen ten tijde van Corona verwijs ik u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen. Voor meer informatie over reizen naar Nederland en de reisrestricties die daarvoor gelden verwijs ik u graag naar: https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands. U kunt hier lezen dat de Nederlandse overheid de toegangsvoorwaarden voor personen die vanuit derde landen naar Nederland willen reizen heeft aangescherpt. Houd hier rekening mee indien u reisplannen heeft.

De Nederlandse ambassade blijft zich inzetten om u zo goed mogelijk te informeren.

Met vriendelijke groet,

Frans Makken

Ambassadeur