De Nieuw-Zeelandse premier heeft aangekondigd dat NZ is opgeschoven naar COVID-19-waarschuwingsniveau 3.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zojuist aangekondigd dat NZ is opgeschoven naar COVID-19-waarschuwingsniveau 3.

Na 48 uur (woensdag 25 maart 23.59) gaat NZ over naar COVID-19-waarschuwingsniveau 4.

NZ bereidt zich voor om als natie in zelfisolatie te gaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De regering van NZ vraagt ​​nu alle Nieuw-Zeelanders die buiten de essentiële diensten vallen om thuis te blijven en alle interacties met anderen buiten hun huishouden te stoppen. Deze maatregelen zijn vier weken van kracht en vervolgens worden deze herzien.

Niveau 3 vanaf 24 maart 2020 tot woensdag 25 maart 23.59:

  • Niet-essentiële bedrijven moeten sluiten, zoals bars, restaurants, cafés, bioscopen, bibliotheken en musea.
  • Essentiële diensten blijven open zoals supermarkten, banken, huisartsen, apotheken en tankstations. Zorg voor een fysieke afstand van personeel van 2 meter of gebruik geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Alle evenementen en bijeenkomsten moeten worden geannuleerd. Dit betekent bruiloften, verjaardagsvieringen en andere bijeenkomsten.
  • Openbaar vervoer en regionale vliegreizen zijn beperkt tot degenen die betrokken zijn bij essentiële diensten en vracht. Binnenlandse vliegreizen zijn in sommige gevallen toegestaan ​​voor mensen om het land te verlaten en naar huis te gaan om zichzelf te isoleren. Privéreizen is toegestaan.
  • Scholen zijn gesloten, behalve voor kinderen van essentiële werknemers die nog elke dag naar hun werk moeten, inclusief artsen, verpleegsters en politie. Scholen sluiten volledig wanneer NZ naar niveau 4 gaat.

Verdere details zijn beschikbaar op www.covid19.govt.nz.