Bericht aan de opvarenden van de MS Maasdam

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse consulaat-generaal in San Francisco zijn op de hoogte van de situatie van de Nederlandse opvarenden aan boord van de MS Maasdam. We hebben van de rederij begrepen dat er 18 Nederlandse passagiers aan boord zijn. We hopen zeer dat u en uw medepassagiers het naar omstandigheden goed maken.

Niet alle informatie die we hebben is op dit moment op volledigheid en juistheid te toetsen, maar we willen met u delen wat ons bekend is. Ook om te laten weten dat de Nederlandse overheid op de hoogte is, en probeert te helpen bij het vinden van een oplossing.

Laatste ontwikkelingen

U zult aan boord hebben gehoord dat het schip onderweg is naar de haven van Honolulu, Hawaii. Wij hebben vernomen dat de rederij maatregelen heeft getroffen om u van daaruit naar Nederland te vervoeren. Aan boord is gelukkig (nog) geen COVID-19 vastgesteld.

De autoriteiten op Hawaii hebben echter besloten om het schip alleen toe te laten voor noodzakelijke brandstof en aanvullende voorraden. Onze ambassade in Washington D.C. heeft contact met de Federale overheid over de situatie.

Honorair consul aanwezig in Hololulu

In Honolulu bevindt zich een Nederlandse honorair-consul. Hij is volledig op de hoogte en spant zich voor u in. Vanuit het consulaat in San Francisco coördineren wij deze inzet.

Laat weten hoe het met u gaat

Als u naar aanleiding van dit bericht kunt laten weten hoe het met u gaat, doe dat vooral. Buitenlandse Zaken kan ook berichten doorgeven aan familieleden in Nederland. Als u dat wilt, geef dat dan aan, dan leggen wij contact met de collega’s in Den Haag die dat verder verzorgen. Als u nog geen contact heeft gelegd met uw reisverzekering, dan is dat ook verstandig om nu te doen.

Contactpersoon op consulaat in San Francisco

Wij houden u verder op de hoogte van de ontwikkelingen.

Uw contactpersoon op het consulaat is Martijn Huijbers, senior consulair medewerker. Hij is bereikbaar via SFN-CA@minbuza.nl.

We wensen u veel sterkte en een behouden terugreis toe.

Vincent Storimans

Deputy Consul General in San Francisco