COVID-19: Actuele informatie voor Nederlanders in Madagaskar, 19 maart 2020

Beste Nederlanders in Madagaskar,

We hopen dat dit bericht u in goede gezondheid bereikt. Ingrijpende maatregelen rondom het Coronavirus (COVID-19) volgen elkaar wereldwijd in grote snelheid op. Deze maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan, zijn verschillend per land en worden soms rigoureus ingevoerd. Dat roept veel vragen op bij reizigers, Nederlanders in het buitenland en verontruste familieleden. Afgelopen weekend heeft het Nederlandse kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van COVID-19. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sportclubs. De druk op de zorg in Nederland neemt toe.

Verspreiding van COVID-19 leidt ook tot veel vragen over de gevolgen voor Nederlanders in het buitenland, waaronder Nederlanders in Madagaskar. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Op dit moment is er formeel (nog) géén geval van COVID-19 in Madagaskar bevestigd. In de aanpak een mogelijke verspreiding te voorkomen treffen ook de Malagassische autoriteiten (preventieve) maatregelen. Op 17 maart besloot de overheid van Madagaskar alle luchthavens per 20 maart te sluiten voor ten minste 30 dagen. Deze en andere maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Mocht u voornemens zijn om Madagaskar te willen verlaten, dan adviseert de ambassade dit met spoed te doen gezien deze maatregel. U dient dit zelf te regelen via commerciële luchtvaartmaatschappijen. Ik raad u aan nauw contact te houden met de Honorair Consul Mireille Bersia (bersia@moov.mg, +261 34 07 619 00) om op de hoogte blijven van de meest actuele situatie in Madagaskar. Voor een groot aantal vragen over COVID-19 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken diverse documenten opgesteld en communicatiekanalen opengesteld. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn treft u daartoe onderstaand de meest relevante websites en contacten.

- Gevolgen coronavirus voor reizen naar het buitenland: waar vind ik meer informatie? https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen

- Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zich inzetten om de reisadviezen zo actueel mogelijk te houden. Reisadvies voor Madagaskar is nu: reis alleen indien noodzakelijk. De meest actuele reisadviezen zijn te vinden op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/reisadvies-reis-alleen-naar-het-buitenland-indien-noodzakelijk  

- Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid kunt u zich aanmelden bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. U ontvangt dan altijd de laatste stand van zaken https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

- Vanwege de wereldwijde ontwikkelingen rondom COVID-19 is de consulaire afdeling van ambassade in Dar Es Salaam per 18 maart gesloten ten minste tot 7 april 2020 en mogelijk voor langere tijd. Alleen voor noodgevallen zijn we telefonisch bereikbaar op +31 247 247 247.  Zie ook: www.netherlandsandyou.nl.

- Vragen over visa verlening. https://www.netherlandsandyou.nl/documents/frequently-asked-questions/coronavirus-frequently-asked-questions-about-visa-issues

- Indien u zich in het buitenland in een noodsituatie verkeert, verwijzen wij u graag door naar het 24/7 BZ Contact Center dat 24 uur per dag bereikbaar is op ‪+31 247 247 247. E-mail: DCV-247CC-NL@MINBUZA.NL of DCV-247CC-EN@MINBUZA.N

De ambassade en de Honorair Consul blijven u graag op de hoogte houden. En wederom: blijf gezond!

Met vriendelijke groet en mede namens Mireille Bersia,

Lianne Houben

Chargée d’Affaires a.i. in Dar es Salaam (Tanzania, Comoren, Madagaskar en Mauritius)

COVID 19