Actuele reisinformatie IJsland 18 maart

Veel landen nemen ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Deze maatregelen hebben vergaande consequenties voor reizigers.

Reisadvies: reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

Vandaag namen de EU-landen het besluit om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers.

Vakantiereizen naar het buitenland worden hiermee afgeraden. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal oranje geldt: alleen reizen als strikt noodzakelijk.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in nauw contact met de reissector en andere landen over de consequenties van deze maatregel. Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is. Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze. Bent u in het buitenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Samen met de reisbranche zoekt het ministerie naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers, die dat willen, te laten terugkeren naar huis, maak dan ook gebruik van de reismogelijkheden die de reisbranche biedt. Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

De uitzondering die de EU-landen hebben gemaakt voor de transportsector en het goederenvervoer geldt ook voor dit reisadvies. Het kabinet waardeert de grote inzet van de partijen in de reis- en transportsector.

Heeft u hulp of informatie nodig?

Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken:

  • Telefonisch via +31 247 247 247 (Let op: het is erg druk aan de telefoon. De wachttijd kan flink oplopen)
  • Via Twitter op @24/7BZ
  • Volg de sociale media van de Nederlandse ambassades in het buitenland (met name Facebook en Twitter)

Nederlanders die in IJsland op bezoek zijn

Nederlanders die in IJsland op bezoek zijn en geen coronavirus symptomen hebben, kunnen naar huis reizen.

De Nederlandse regering raadt Nederlanders die op bezoek zijn in IJsland aan om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om na te gaan welke mogelijkheden er nog zijn en benut deze geboden mogelijkheden. Mocht u nog niet kunnen vertrekken, zorg dan voor een plek waar u langer kunt verblijven, eventueel in overleg met de reisorganisatie als u daarmee bent gereisd. Er is nog beperkte hotelcapaciteit maar de mogelijkheden verminderen snel.

Personen met symptomen van het coronavirus moeten 2 weken in quarantaine blijven en kunnen niet eerder terug vliegen.

Mocht u behoefte hebben om met iemand in IJsland te praten over uw situatie en uw gezondheid, kijk dan op deze website voor meer informatie en contactmogelijkheden in IJsland: https://www.covid.is/need-assistance.