Brief aan Nederlanders op Tenerife

Beste Nederlanders in het H10 Costa Adeje Palace,

Met dit bericht wil ik u informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot uw verblijf in het hotel.

Voor zover bij ons bekend bevinden zich momenteel 27 Nederlanders in het hotel. Met de meesten van u hebben we contact. Wie nog geen contact met ons heeft, roepen we op om contact met ons op te nemen via +31 247 247 247. Op die manier kunnen we u op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen. Bovendien staat onze honorair consul op Tenerife klaar om u bij te staan als u hulp nodig hebt.

Zoals u weet, heeft gisteren een groep van 130 gasten het hotel mogen verlaten. Dit betrof gasten die niet tegelijk in het hotel zijn geweest met de gasten die besmet zijn met het coronavirus. Bij deze groep waren geen Nederlanders.

Vanzelfsprekend roept deze ontwikkeling vragen op over hoe lang u nog in het hotel moet blijven. Daarover houden wij voortdurend contact met de Spaanse autoriteiten. Zij beslissen daar over.

De Spaanse autoriteiten hebben ons laten weten dat gasten tot 9 maart in het hotel moeten blijven. Dan zit de bekende termijn van 14 dagen sinds de besmette gasten het hotel hebben verlaten, er op. In deze periode kunt u zich vrij bewegen in het hotel en gebruik maken van de faciliteiten. Voorafgaand aan vertrek wordt u getest om er zeker van te zijn dat u niet besmet bent met het coronavirus. U kunt dan met een normale lijnvlucht terug naar Nederland reizen, op eigen gelegenheid of via uw reisorganisatie.

De Spaanse autoriteiten bieden landen de mogelijkheid om hun landgenoten al eerder terug te laten keren naar eigen land onder strikte begeleiding van hun eigen overheid. Dit is voor Nederland op dit moment niet aan de orde omdat het hotel ruim voldoende voorzieningen biedt om te zorgen voor uw veiligheid en welzijn. Deze aanpak wordt ook gevolgd door andere Europese landen. Mocht u in de tussentijd hulp nodig hebben, dan staan wij uiteraard klaar om te doen wat we kunnen. Met onze Honorair Consul op Tenerife zijn we ter plaatse aanwezig en in voortdurend contact met de lokale autoriteiten. Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en zullen steeds beoordelen of er aanleiding is om andere maatregelen te nemen.

U had zich uw vakantie natuurlijk anders voorgesteld. Ik hoop desondanks dat u de resterende tijd in het hotel goed door komt. Indien nodig kunt u ons 24 uur per dag bereiken via genoemd telefoonnummer.

Met vriendelijke groet,

Jan Versteeg

Nederlandse ambassadeur in Madrid