Coronavirus: Bericht ambassade aan Nederlanders in Hubei

Onderstaande e-mail is verstuurd naar Nederlanders met wie de ambassade in contact staat in Hubei.

Beste Nederlanders in Hubei,

Eerder lieten wij u al weten dat Nederland kijkt naar de mogelijkheden om Nederlanders in Hubei te helpen bij vertrek uit Wuhan, vanwege de specifieke situatie in Wuhan en de provincie Hubei.
Dit hangt mede af van de toestemming van de Chinese overheid, andere Europese partners en of dit praktisch mogelijk is. Er is intensief overleg met een aantal landen om op zeer korte termijn vliegtuigen te sturen voor Europeanen die aangegeven hebben te willen vertrekken, inclusief Nederlanders. Als daarover meer bekend is ontvangt u de noodzakelijke praktische informatie. En zullen wij u waarschijnlijk vragen om snel extra informatie aan te leveren die nodig is om een eventueel vertrek mogelijk te maken.

Medische zorg

U dient zelf te zorgen voor geneesmiddelen en zorg die u nodig heeft tijdens de reis en tijdens uw verblijf in Nederland. Voorafgaand aan de vlucht zult u onderworpen worden aan medische tests door de Chinese officials en die van het vervoerende land om vast te stellen of u ‘fit to fly’- bent en geen symptomen heeft van een besmetting met het Corona-virus. Indien u symptomen heeft, zult u niet kunnen reizen.

Wuhan citizens Corona outbreak uitgelicht
©Chinanews.com / China News Service

Quarantaine

Het is mogelijk dat u vanaf China naar een ander Europees land vliegt. Na vertrek zorgt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor vervoer van de plaats van aankomst naar Nederland. Daar wordt u opgevangen door Nederlandse overheidsvertegenwoordigers.  Het is belangrijk dat u zich realiseert dat naast China ook het vervoerende land voorwaarden kan stellen qua quarantaine. Nederland zal deze voorwaarden toepassen, om uw evacuatie mogelijk te maken. Dat kan ook praktische gevolgen voor u hebben, want de quarantaine zal maximaal 14 dagen duren, indien u geen symptomen ontwikkelt. Hierover ontvangt u nog nadere informatie evenals een toestemmingsformulier waarmee u uw akkoord geeft voor eventuele quarantaine-maatregelen.
 

Kosten

De kosten voor de reis worden door de EU en de Rijksoverheid gedekt, net als eventuele kosten voor door de overheid opgelegde quarantaine-maatregelen. Verdere kosten zoals voor terugkeer naar China en verblijf in Nederland zijn voor eigen rekening.

Meereizende gezinsleden en partners

Op korte termijn wordt duidelijk onder welke voorwaarden de Chinese autoriteiten vertrek zullen toestaan. Er is een serieuze kans dat zij daarbij alleen toestemming zullen geven aan mensen met de nationaliteit van een land van de Europese Unie en dat zij niet zullen instemmen met vertrek van personen met de Chinese nationaliteit. Houd daar rekening mee.