Hernieuwing samenwerking civiele luchtvaart Nederland en Brazilië!

Brazilië en Nederland werken al jaren samen op het gebied van de civiele luchtvaart. Vanaf 2011 intensiveerde deze samenwerking vanwege de privatisering van Braziliaanse luchthavens. Sinds 2013 werd de coöperatie officieel beklonken door de ondertekening  van het MoU Civiele Luchtvaart en op 14 januari 2020 werd deze bilaterale overeenkomst door Ambassadeur van Rij en Viceminister Sampaio op de ambassade in Brasilia verlengd met vijf jaar.

Brazilië is een interessante samenwerkingspartner op het gebied van civiele luchtvaart. Volgens Sampaio, de Braziliaanse Viceminister van Infrastructuur, is Brazilië de 6e belangrijkste markt. Zijn verwachting is dat het aantal passagiers de aankomende 20 jaar enorm zal groeien, waardoor Brazilië op plaats 3 van de wereldranglijst terecht kan komen. Ook ziet Viceminister Sampaio de waarde van de Nederlandse luchtvaartsector voor Brazilië. Zo benoemde hij bijvoorbeeld de toenemende rol die KLM krijgt in Brazilië, en de belangrijke hub-functie van Schiphol voor dit land.

Ook is hij geïnteresseerd in de uitkomsten van de door de Ambassade gecontracteerde studie “Business Opportunities in Brazilian Airports for Dutch Companies”, die op 18 februari voor Nederlandse bedrijven in Den Haag wordt gepresenteerd. Meer informatie hierover vindt u via deze link.

Een interessante nieuwe invalshoek die door beide landen werd benoemd is de toepassing van biobrandstof. Zo gebruikt KLM steeds meer biobrandstof. Ook de Braziliaanse overheid stimuleert het gebruik van biobrandstoffen in vliegtuigen ter reductie van de CO2 uitstoot.

Hernieuwing samenwerking civiele luchtvaart Nederland en Brazilië

©Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Brazil
Ambassadeur van Rij en Viceminister Marcelo Sampaio Cunha Filho op de ambassade in Brasilia