Aanvraag reisdocumenten: bezoeken consulair team Madrid aan de regio in 2020

Nederlanders die niet in staat zijn om in Madrid een reisdocument aan te vragen, kunnen in aanmerking komen om dichter bij huis een aanvraag te doen. In 2020 reist het consulaire team van de ambassade opnieuw naar verschillende Spaanse regio’s.

Paspoortaanvragen in Spanje moeten normaal gesproken op afspraak worden ingediend bij de Nederlandse ambassade in Madrid. Bent u niet in staat om naar de ambassade te reizen? Dan kunt u in aanmerking komen om in de regio een reisdocument (paspoort en/of identiteitskaart (NIK) aan te vragen. Net als in voorafgaande jaren zal het consulair team van de ambassade Madrid naar de regio reizen om de aanvragen in behandeling te nemen.


In verband met de onzekere situatie als gevolg van de Coronavirus pandemie is besloten om dit jaar geen bezoeken meer aan de regio af te leggen voor de inname van reisdocumentenaanvraag met het Mobiel Aanvraagstation. Voor 2021 zal de voorlopige planning voor 2020 worden aangehouden. We vinden het erg jammer dat we u deze dienstverlening, die van ons kleine team een grote extra inspanning vraagt, dit jaar niet kunnen bieden, maar hopen u volgend jaar wel weer te kunnen helpen.


De voorlopige planning is:

 Balearen:

 maart 2021

 Canarische eilanden:     

 mei 2021

 Benidorm (La Nucía):

 juni 2021

 Barcelona:

 oktober 2021

 Málaga:

 november 2021

Ongeveer 5 weken voordat het team arriveert in de regio, wordt de definitieve datum van het bezoek op de website bekendgemaakt.

Wie kan in aanmerking komen?

In principe kunnen Nederlanders die gedurende een lange periode niet in staat zijn naar Madrid te reizen, een reisdocument aanvragen in de regio. U moet dan met een medische verklaring kunnen aantonen dat u niet kunt reizen. Personen die niet in deze categorie vallen kunnen ook een gemotiveerd verzoek indienen. Valt u in deze 2e categorie, dan bepaalt de ambassade op basis van de capaciteit hoeveel personen uit deze categorie in aanmerking komen. Zonodig maakt de ambassade een selectie.

Wat moet u doen om in aanmerking te komen?

U hoeft nu nog niets te doen. In de volgende aankondiging op de website staan duidelijke instructies en een email-adres waar u uw verzoek naar toe kunt sturen.

Ongeveer 2 weken voor het team arriveert in de regio, sluit de inschrijving.

U ontvangt van ons een bericht of u in aanmerking komt om in de regio een aanvraag voor een reisdocument in te dienen. In die e-mail leest u waar en wanneer u precies wordt verwacht. . 

De meeste klanten vinden de aankondigingen op de website en de informatie in onze e-mail duidelijk en voldoende. Mocht u nog vragen hebben, dan verzoeken wij u alleen gebruik te maken van de communicatiemomenten die we hierboven hebben aangegeven.

Reisdocument aanvragen op Schipol en in Nederlandse grensgemeenten

Het is ook mogelijk om op afspraak een aanvraag voor een reisdocument in te dienen in de aankomsthal op Schiphol en bij diverse Nederlandse (grens)gemeenten.

Het consulaire team van de ambassade in Madrid.