Achter de schermen: Diplomaat Erik de Feijter in Canberra over de bosbranden in Australië

Een branderige keel, prikkende ogen, constant niezen: de lucht is door de heftige bosbranden ernstig vervuild. Plaatsvervangend chef de poste Erik de Feijter merkt het zodra hij een stap buiten het kantoor van de ambassade in Canberra zet.

In grote delen van Australië woeden op dit moment ernstige bosbranden. Australië heeft in de zomer wel vaker met dit soort branden te maken. Maar wat betreft de omvang, duur en intensiteit, is de situatie nog nooit eerder zo ernstig geweest.

Branden Australië

Op de ambassade

'Hier op de ambassade proberen we met luchtfilters in het kantoor de schade te beperken. We spreiden de bezetting zo goed mogelijk om mensen te ontzien maar wel aan het werk te kunnen blijven. We willen er namelijk zijn voor alle Nederlanders die ons nodig hebben, voor hen staan we paraat. De omstandigheden zijn hier nu nog relatief goed, al is de lucht erg ongezond.'

Reisadvies

Vanwege de risico’s is het reisadvies voor Australië aangepast. De Feijter: ‘Vooral mensen die naar het gebied tussen Melbourne en Sydney reizen, moeten heel goed in de gaten houden wat er gebeurt. Sommige zones in dat gebied zijn al ontruimd. De situatie kan ieder moment veranderen. Daarom is in het reisadvies informatie opgenomen over de veiligheidsrisico’s met links naar apps en websites die actuele informatie bevatten. Het reisadvies zelf geeft algemene informatie. Voor de actuele situatie ter plekke is het belangrijk de links te raadplegen en om het lokale nieuws in de gaten te houden. Het is ook verstandig de mobiele apps te downloaden.’

Luchtverontreiniging

Niet alleen de branden zelf zijn gevaarlijk. Ook de luchtverontreiniging die erdoor veroorzaakt wordt, vormt een bedreiging. Extra kwetsbare groepen zijn hartpatiënten, mensen met astma, ouderen en jonge kinderen. De Feijter: 'Voor die mensen is het zeker belangrijk om het plaatselijke nieuws te volgen en tijdig actie te ondernemen. Wij adviseren alle toeristen weg te blijven uit de gebieden met de hoogste risico’s. Voor expats is het natuurlijk wat lastiger. Maar er zijn wel maatregelen die zij kunnen nemen, bijvoorbeeld door niet buiten te sporten. En door beschermende gezichtsmaskers en luchtfilters te kopen. Ook hiervoor zijn goede apps en websites beschikbaar met advies en actuele metingen van de luchtkwaliteit.'

24/7 BZ contactcenter

De Feijter: 'Op de ambassade en op het Consulaat-Generaal in Sydney komen veel vragen binnen van toeristen en Nederlandse bedrijven. Mensen willen weten of ze het land moeten verlaten. Of het nog wel veilig is om naar Australië op reis te gaan. En of hun vlucht nog wel door zal gaan. In Sydney hebben zich twee Nederlanders gemeld die in Australië wonen en werken en van wie het huis is verbrand. Ook hun paspoorten zijn verloren gegaan. Aan hen zijn nieuwe paspoorten verstrekt. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat klaar voor alle Nederlanders die naar Australië reizen of voor informatie of consulaire bijstand. Het 24/7 BZ contactcenter is hiervoor 24/7 bereikbaar via het nummer 0031247247247, of via mail of WhatsApp.