Staatssecretarissen zien Duits-Nederlandse samenwerking vanuit pantservoertuig

Duitsland en Nederland zijn bezig hun krijgsmachten digitaal verregaand te integreren. Om militairen in het veld beter te laten samenwerken , richtten de twee krijgsmachten eerder de organisatie TEN (Tactical Edge Networking) op. Gisteren ervoeren de twee staatssecretarissen vanuit een CV90-pantserinfanterievoertuig op oefenterrein De Vlasakkers hoe ver de digitale samenwerking is gevorderd.

De staatssecretarissen Zimmer (l.) en Visser zitten in een CV90-infanteriegevechtsvoertuig
©Defensie.nl
De staatssecretarissen Zimmer (l.) en Visser zitten in een CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

Staatssecretaris Barbara Visser: “Het is inmiddels een goede traditie geworden om elk half jaar mijn Duitse collega Benedikt Zimmer te ontmoeten. We bespreken onder meer mogelijkheden om gezamenlijk materieel te verwerven of onze industrie in te schakelen. Het scheelt in kosten, we staan sterker richting leveranciers en we delen zo onze kennis en ervaring. Daarnaast bekijken we de voortgang van de lopende samenwerkingsprojecten.”

Een van die projecten is de digitale krachtenbundeling die op dit moment plaatsvindt. TEN zorgt er voor dat militairen van twee verschillende krijgsmachten in het veld toch doeltreffender en veilig hun werk kunnen doen. Daarnaast biedt het op termijn de mogelijkheid om gezamenlijke NAVO-standaarden en oplossingen te ontwikkelen.

De Boxer is ontwikkeld door Duitsland en Nederland
©Defensie.nl
De Boxer is ontwikkeld door Duitsland en Nederland.

Demonstratie Boxer

Visser en Zimmer kregen een demonstratie van een gepantserd wielvoertuig Boxer. Dit is uitgerust een systeem dat Duits-Nederlandse communicatie mogelijk maakt. De Boxer is door beide landen samen ontwikkeld. Mocht de Boxer, maar ook het CV90 infanteriegevechtsvoertuig, modernisering nodig hebben, dan wordt hierbij rekening gehouden met de TEN-verbindingseisen.

Militair internet

Om de veiligheid te bevorderen wordt er binnen TEN een militair internet gebouwd. Dit verbetert de verbindingen met een mix aan middelen, zoals snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Design & Prototype Center TEN in Amersfoort
©Defensie.nl
Het Design & Prototype Center TEN in Amersfoort

Goede informatie essentieel

TEN is van groot belang voor het verbeteren van informatiegestuurd optreden. Om opgewassen te zijn tegen technologisch hoogwaardige tegenstanders en hybride dreigingen, is het hebben van de juiste informatie essentieel. Die informatie moet ook de eenheden in het veld kunnen bereiken en daar veilig gedeeld kunnen worden.