Blog 13 van ambassadeur Kees Rade

Beste landgenoten,

Traditiegetrouw was november een zeer drukke maand, veel activiteiten zowel in de residentie als daarbuiten. Belangrijkste slachtoffer: onze grasmat.
 
Het begon met de enorm energieke show van Karin Bloemen, altijd weer een genoegen om haar live te zien optreden. Hopelijk vonden de buren haar “je t’aime” en andere liederen ook mooi.  
Vervolgens hadden we op 9 november een event in de tuin waarbij info werd gegeven over een te bouwen tempel in Purmerend. Dit event werd geplaatst in het kader van het 415-jarig bestaan van de bilaterale relaties tussen Thailand en Nederland, een verjaardag waar wij eerlijk gezegd zelf nog niet veel aandacht aan hebben besteed. Vele prominente monniken, en ook enkele bekende Thaise artiesten, te oordelen naar het enthousiasme van met name het jonge publiek.
Mid-november ontvingen we een groep waar we altijd een bijzondere band mee voelen, namelijk onze alumni. Hun Tulip Night was met een paar honderd deelnemers weer erg goed bezocht. Het is fantastisch om te zien met welk enthousiasme deze ex-studenten, bijna allemaal in oranje kleren gehuld, nog altijd over Nederland praten. Voor ons een belangrijk netwerk, voor hun leuk om weer even in Nederlandse sferen te verkeren. 
En als laatste event vond eind november de jaarlijkse APCOM Award Ceremony in de residentie plaats. Tijdens deze gala-avond worden prijzen uitgereikt aan LGBTI-activisten die in de regio soms met gevaar voor eigen leven bepaalde vanwege hun seksuele geaardheid onderdrukte groepen verdedigen. Altijd weer roerend om hun verhalen te horen, het is moeilijk een groter contrast te bedenken dan tussen dit feestelijke event in onze prachtige tuin en hun dagelijkse realiteit.

Kortom, een grote diversiteit aan evenementen, waar alleen onze grasmat mindere herinneringen aan zal overhouden.

Het was ook weer een genoegen om aan de jaarlijkse uitreiking van de NTCC Business Awards deel te nemen. Dit jaar zat ik in de jury, een mooie aanleiding om een bezoek te brengen aan een aantal game changers, vaak Nederlandse bedrijven die op een innovatieve manier proberen een verschil te maken. Het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van deze ondernemers is zeer inspirerend, geeft je zelf ook weer een boost. Daarnaast had ik op 15 november, de “Dag van de Ondernemer” de gelegenheid om aan een zevental Nederlandse MKB-ers een oorkonde uit te reiken. Kortom, veel aandacht voor het (Nederlandse) ondernemerschap.

Een van de indrukwekkendere momenten van de maand vond plaats op 18 november, toen ik samen met een deel van de Thaise regering en vele voornamelijk buitenlandse gasten de opening van een grote regionale defensiebeurs bijwoonde, vlak bij het Impact conferentiecentrum. Men had er voor gekozen om een counter-terrorism operatie te simuleren. Nadat enkele F-16s laag waren overgevlogen kwam een bus aanrijden met een groep terroristen en gegijzelde burgers. Onder luid geschreeuw betrokken ze twee nagebouwde gebouwen. Al snel kwamen de “good guys” aanrijden, -vliegen en –varen. U zult de uitkomst raden, alle terroristen gedood of gevangen, alle gegijzelden bevrijd, en dat alles met zeer veel geknal, explosies en sirenes. Er zijn saaiere maandagochtenden. De deelnemende Nederlandse bedrijven hebben overigens later die dag tijdens de netwerkreceptie in het Holland Pavilion (dat vanaf 1 januari Netherlands Pavilion zal moeten heten) nuttige contacten kunnen leggen, en daar ging het uiteindelijk om.

Er valt nog veel meer te vertellen over deze maand, bijvoorbeeld over de bijeenkomst die we als diplomaten hadden met ZH Paus Francis, over de zeer goed bezochte conferentie die we samen met Kasetsart University hebben georganiseerd over duurzame veehouderij (zoals bekend een zeer actueel thema in Nederland!), of over het fantastische optreden van het Blazersensemble van het Koninklijk Concertgebouw Orkest (1500 toeschouwers, en een langdurig applaus aan het einde), maar ik wou als laatste alleen nog even ingaan op de jaarlijkse Thai Silk Show. Elk jaar organiseert een door HM Koningin Sirikit gesteunde stichting een grote modeshow, bedoeld om Thaise zijde internationaal te promoten. De eerste editie vond in 2009 plaats in een loods vlakbij Suvarnabhumi airport, met de deelname van 10 partners van ambassadeurs die als modellen fungeerden om creaties gemaakt van Thais zijde te showen. Sindsdien is dit evenement fors gegroeid. Aan de editie van dit jaar, die plaatsvond in de Royal Thai Navy Hall, namen ruim 70 ambassades deel, voor een publiek van 2000 genodigden. Wij hadden het geluk dat wij een Nederlandse modeontwerpster uit Doesburg, Saskia ter Welle, bereid hadden gevonden om voor ons twee creaties te ontwerpen. Na letterlijk enig passen en meten konden we haar creaties op de catwalk showen. Even diep ademhalen, maar dan is het eigenlijk best leuk om te laten zien wat een Nederlandse ontwerpster met dat prachtige Thaise product kan maken. En uiteraard was het helemaal mooi dat ook Miss Universe Nederland 2018 meeliep!     

Volgende blog: begin volgend jaar! Nog een tip voor de maand december: vanaf 11 december is de van origine Nederlandse World Press Photo Exhibition te zien in Icon Siam, zeker een bezoek waard! Verder wens ik u alvast een mooi Sinterklaasfeest (met heel veel blije kinderen), prettige kerstdagen en, al is het nog wat vroeg, een heel gezond en gelukkig 2020 toe!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade