Female Leadership Programme: ‘Vrouwen in Algerije staan op’

‘Het draait allemaal om krachtige vrouwen en hoe we elkaar kunnen versterken.’ Projectmanager Sanaa Hamadouche is trots op haar deelname aan het Female Leadership Programme. Ze is verantwoordelijk voor het thema ‘gender’ bij een internationale ngo in Algerije en maakt zich sterk voor vrouwenrechten. Een onderwerp dat haar na aan het hart ligt.

‘Ik vind het fantastisch om vrouwelijke rolmodellen uit verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te ontmoeten. Alle deelnemers zijn zo intelligent en hebben zoveel bereikt in hun vakgebied. Ik heb veel van hen geleerd. De laatste paar dagen hebben me echt geholpen om voor mezelf op te komen. Ik heb in Lyon en Parijs gestudeerd, maar heb me altijd onzeker gevoeld. Maar nu ben ik me ervan bewust: Ik ben krachtig en kan alles doen wat ik wil. Voor het eerst in mijn leven accepteer ik wie ik ben.’ 

Sanaa Hamadouche

Sanaa Hamadouche

Familierecht

‘Maar vergeleken met het leven van de meeste vrouwen in Algerije, zie ik mijn strijd in een ander licht. Voor mijn werk ben ik gevestigd in Algiers, maar reis ook veel in het land, zoals naar de Tindouf vluchtelingenkampen in het zuiden. De vrouwen die ik ontmoet voelen zich vaak machteloos en zien hun strijd als een mislukking. In mijn land zijn mannen en vrouwen nog niet gelijk. Het familierecht vormt een groot obstakel en houdt beperkingen in voor vrouwen. Ze zijn niet onafhankelijk en zijn onderworpen aan de mannen.’

Mentaliteit

‘Om iets te veranderen, moeten we iets doen aan de mentaliteit, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het is moeilijk om in te gaan tegen eeuwenoude wetten en tradities. Gendergelijkheid is een gevoelige kwestie in Algerije en we proberen het bewustzijn te vergroten. Mannen en vrouwen moeten dezelfde rechten hebben. In onze opleidingscyclus werken we ook met de mannen, maar dat is niet eenvoudig. Onlangs hebben we in een van onze projecten een Algerijnse rapper gesteund die een videoclip heeft gemaakt over toxische mannelijkheid. Hij praat met zijn zoon over mannelijkheid en hoe de maatschappij dit problematisch maakt.’

Stapsgewijs

‘De Nederlandse ambassade in Algiers loopt voorop als het gaat om gelijke rechten voor vrouwen. Het is belangrijk om andere landen te helpen en kennis en ervaring te delen. De ambassade ondersteunt verschillende van onze projecten. Samen werken we veel met jonge vrouwen. We gaan stapsgewijs te werk en benaderen ze zorgvuldig. We bieden hen economische ondersteuning en verstrekken subleningen voor microprojecten. Nu kunnen ze in een aantal sectoren werken, zoals traditioneel handwerk, landbouw en naaien. Na twee of drie jaar komen sommige vrouwen bij ons terug voor verder zakelijk advies. Ik denk dus dat we vooruitgang boeken.’

Hun stem verheffen

‘Ik neem een voorbeeld aan de ambassade en voel me geïnspireerd. In toekomst wil ik graag meer aan deze onderwerpen werken. Hopelijk blijven de vrouwen in Algerije voor zichzelf opkomen. Zij moeten hun stem verheffen en deel uitmaken van de ontwikkeling van onze samenleving. Het wordt tijd dat we eindelijk echt gehoord worden, vooral door de mannen.’

Vrouwelijke leiders uit landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), met prominente posities in het bedrijfsleven, sociaal ondernemerschap, de overheid of het maatschappelijk middenveld, bezochten Nederland om deel te nemen aan een nieuwe editie van het Female Leadership Programme.’