'We zijn in de eerste plaats vrouwen'

Empowerment van vrouwen is een fenomeen dat zowel binnen als buiten onze nationale grenzen toeneemt. Dit najaar was Nederland gastheer van de tweede editie van het Female Leadership Program. Deelneemsters Rania Seddik (Egypte) en Fauzia Alfaki (Libië) willen vrouwen in hun landen een gevoel van eigenwaarde geven zodat zij, net als zijzelf, naar voren kunnen treden en deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Het Female Leadership Program richt zich op vrouwelijke leiders uit 11 landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en biedt vrouwen de mogelijkheid om hun persoonlijke leiderschapsvaardigheden, netwerkmogelijkheden met Nederlandse organisaties en de uitwisseling van kennis verder te ontwikkelen, om zo te streven naar sociale verandering en gelijkheid in samenlevingen over de hele wereld.
 

Female Leadership 2

Rania Seddik

Het is een lastige omgeving

Rania en Fauzia willen de stem van vrouwen in hun land verbeteren en vergroten. Ze vertellen ons over de belangrijkste uitdagingen in hun werk.  'Mannen nemen ons niet altijd serieus', zegt Fauzia, consultant en oprichtend lid van het Libische Women in Business Committee. Ze uit haar bezorgdheid over de oordelen die achter haar rug worden uitgesproken en de problemen waar ze in een gemilitariseerd Libië mee te maken heeft: 'Het is een lastige omgeving, en het wordt steeds erger.'

Rania, de CEO van GebRaa, een toeleverings- en exportbedrijf van Egyptische kunstnijverheid, voegt hieraan toe: 'In Egypte worden vrouwen nog steeds ondergewaardeerd, ondanks hun toenemend belang voor de beroepsbevolking.  Ze voegt eraan toe: 'Meer dan de helft van de ambachtslieden met wie ik werk, zijn vrouwen. In meer dan een derde van de huishoudens is een vrouw de kostwinner.' Voor beide vrouwen is het versterken van hun vrouwelijke identiteit een prioriteit op hun agenda geworden - 'wij zijn tenslotte in de eerste plaats vrouwen.' 

Als ze een baan hebben, denken ze niet na over vechten

Ondanks de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden, hebben Fauzia en Rania nog steeds vertrouwen in een betere toekomst. Door hun bedrijven en hun leiderschapspositie in het voetlicht te stellen en te promoten, kunnen ze delen van de economie van hun land stimuleren en banen creëren en daardoor de vrouwen die ze willen helpen, mondiger maken. Fauzia wil de bouw- en fabrieksindustrie helpen groeien. 'Als mensen een baan hebben, hoeven ze niet na te denken over vechten.'

Rania's doelen gaan nog verder. Met haar projecten op het gebied van lokaal handwerk wil ze haar land een zelfgemaakte economische toekomst en een nationale identiteit geven: 'Als je voedsel niet uit je eigen handen komt, is je beslissing ook niet je eigen beslissing', zegt ze en ze voegt eraan toe: 'We hebben al te maken met zo veel opgedrongen identiteiten: arabieren, moslims, we moeten niet vergeten wat het betekent om Egyptenaar te zijn.'

Female Leadership 1

Fauzia Alfaki

We schamen ons niet meer

Het Nederlandse Female Leadership-programma heeft als doel een platform en opleidingsmogelijkheden te bieden voor deze vrouwen om hun projecten en ideeën voor empowerment van vrouwen in hun regio te verwoorden. Rania en Fauzia zijn zich bewust van de nuttige impact ervan. In de raakpunten van hun verhalen vinden zij energie en hoop, alsmede opleidingskansen, om hun stem te laten horen en hun plek aan tafel op te eisen. Fauzia zegt: 'We zijn niet meer verlegen en we schamen ons niet meer.' Op die manier brengt het programma hen een stap dichter bij de door hen gewenste toekomst. De volgende keer zullen de mannen ze serieus nemen.

Rania Seddik is oprichtster en CEO van GebRaa, een toeleverings- en exportbedrijf voor Egyptische kunstnijverheid, en de oprichtster en bestuursvoorzitster van de Karama-stichting voor sociale en culturele ontwikkeling. Daarvoor werkte ze voor USAID en Artsen zonder Grenzen.

Fauzia Alfaki is International Business Development consultant en oprichtend lid van het Libische Women in Business Committee. Ze heeft handelsmissies opgezet voor het Libische ministerie van Economische Zaken en is lid van de raad van Arabische zakenvrouwen.