"Zakendoen in China is een vak apart, we zijn nog steeds op les"

Een dag om ondernemers in het zonnetje te zetten: Vrijdag, op 15 november, is het in Nederland de dag van de ondernemer! Deze dag is onderdeel van de wereldwijde Global Entrepreneurship Week. In China gaan de ontwikkelingen razendsnel en dat biedt veel mogelijkheden. Ook duurzaamheid en milieu spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. We spraken dan ook met ondernemers die de stap naar China zetten. Hun conclusie? “Zorg dat je investeert in relaties en houd vast aan je Nederlandse roots.” Deze week delen we iedere dag het verhaal van een ondernemer. Vandaag trappen we af met het verhaal van Annemarie Piscaer en Iris de Kievith van SerVies.

©SerVies

Iris de Kievith en Annermarie Piscaer – SerVies. Changsha

Architect Iris de Kievith en ontwerpster Annemarie Piscaer zijn de ondernemers achter het project SerVies. “Met dit project willen we luchtvervuiling zichtbaar maken door fijnstof uit de lucht te verwerken in porseleinen kopjes en borden. In Rotterdam merkten we dat er veel te doen is rondom vuile lucht. Tegelijkertijd blijft het een ontastbaar begrip. Wij presenteren de luchtvervuiling in een menselijke maat letterlijk op je eigen bord. Zo hopen we mensen te inspireren zelf bij te dragen aan een schonere lucht.”

"We dachten: dit project moeten we lokaal in China gaan organiseren!"

 Tijdens de Dutch Days in Guangzhou vorig jaar presenteerden Iris en Annemarie voor het eerst het project. “We kwamen daar in aanraking met een food designer. We hebben voor hem een bord en kopjes gemaakt met glazuur van stof dat zijn collega’s zelf oogstten op een plein in Beijing. Met een stofzuiger. Dat maakte ons alleen maar enthousiaster. We dachten: dit project moeten we lokaal in China gaan organiseren! Daarbij gaat het niet om het uitsparen van productiekosten. Het gaat er om dat we spullen niet de hele wereld over sturen. Het verschepen van zeven koffiekoppen van China naar Nederland ‘kost' immers al even veel fijnstof als een inwoner in Rotterdam in 10 jaar inademt.”

Wat zakendoen in China zo bijzonder maakt voor Iris en Annemarie zijn de verschillende tempo’s. "Als er iets moet gebeuren, kan dit direct worden geregeld via WeChat. Op andere momenten moeten we juist heel geduldig zijn. Ondernemen in China is een vak apart dat veel bijscholing vereist. We zijn zelf ook nog op les.” Op dit moment werken Iris en Annemarie  in Changsha samen met ondernemers aan projecten rond luchtbehandeling. “Daarnaast zijn we bezig met het opstarten van een project in Jingdezhen. Samen met keramisten gaan we daar een theeceremonie-set met kopjes gekleurd met luchtvervuiling uit verschillende steden van China maken. Bovendien zijn we druk met het ontwikkelen van een smogware-workshop geschikt voor de hele familie. Oftewel, we zijn met veel projecten bezig. We zijn dus ook nog op zoek naar tips en input, dus neem vooral contact met ons (Annemarie of Iris) op.”