Dutch Agriterra: kansen bieden voor een nieuwe generatie boeren

In Kenia is de kost verdienen als melkveehouder een flinke uitdaging. Vooral jongeren verruilen het platteland steeds vaker voor de stad op zoek naar een beter inkomen. Met een specifiek jongerenprogramma helpt het Nederlandse initiatief Agriterra een nieuwe generatie boeren op weg. Jackson Kiprono, een Keniaanse veearts: ‘We moeten vooral het juiste voorbeeld geven.’

‘Het boerenleven zit in mijn bloed - maar in mijn omgeving weten maar weinig mensen hoe de landbouw en het boerenleven werken. Daar komt nog bij dat de prijs van veevoer ontzettend hoog is.

Elke keer als we voer inslaan voor het volgende seizoen, betalen we meer dan de melk ons oplevert. Dit betekent dat boeren nauwelijks kunnen rondkomen, en amper genoeg kunnen produceren om iedereen te eten te geven. Mensen kijken op de boeren neer, vooral de jongeren. Ze trekken liever naar de stad, en willen werk waarmee ze snel geld verdienen.’

Samenwerken is de sleutel

De Nederlandse organisatie traint boeren hoe ze effectief met hun voer en veestapel om kunnen gaan, zodat ze minder hoeven uit te geven en meer kunnen produceren. In seminars, workshops en discussies verbeteren de boeren elkaars vaardigheden, bijvoorbeeld in boekhouden. Doel is om hun bedrijven weer winstgevend te maken.

‘Samen met Dutch Agriterra hebben we boerderijen in Nederland bezocht om te zien welke technieken en technologieën melkveehouders kunnen gebruiken. Dankzij de trainingen met Nederlandse boeren kon ik deze technieken thuis weer toepassen.’

Twee oplossingen in een

‘Een van de boeren in onze regio moest al zijn melkvee verkopen. Niet omdat hij failliet was, maar omdat er niemand was die hem kon helpen op de boerderij. Tegelijkertijd is werkeloosheid onder jongeren een enorm probleem in de regio. Door het promoten van duurzame landbouw en veehouderij krijgt de gemeenschap banen en goederen, en werken we aan een oplossing voor beide problemen.

Als we jongeren kunnen laten zien hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen, een verschil voor anderen kunnen maken, kunnen ze toekomstige generaties ook van eten en banen voorzien. Alleen zo wordt ons bestaan duurzaam. Maar daarvoor moeten we ze wel eerst de mogelijkheden laten inzien, en het goede voorbeeld geven.’

Belangenorganisatie

Dutch Agriterra is een initiatief van een aantal samenwerkende belangenorganisaties, waaronder LTO Nederland en de Nationale Coöperatieve Raad (NCR).