Nederlandse ambassade VK voert IMO-campagne met Jamaicaanse en Bahamaanse collega’s

Europese en Caribische landen trekken niet vaak gezamenlijk op om campagne te voeren, maar het kan uitstekend werken, zo bewijzen de ambassades van Jamaica, de Bahama’s en het Koninkrijk der Nederlanden in Londen. De drie ambassades hebben de handen ineen geslagen om steun te verwerven bij andere Europese en Caribische landen voor een zetel bij de International Maritime Organisation (IMO), waarvoor in de week van 25 november verkiezingen zijn.

Ambassadeur Simon Smits met zijn Caribische ambtsgenoten in Londen

Ambassadeur Simon Smits met zijn Caribische ambtsgenoten in Londen

EU-CARICOM-netwerk

De Nederlandse Ambassade had afgevaardigden van Europese landen waar ze vaak mee samenwerken uitgenodigd voor een EU-CARICOM-bijeenkomst op 29 oktober 2019 op de residentie van ambassadeur Simon Smits, en de Hoge Commissariaten van de Bahama’s en Jamaica hadden op hun beurt ook hun netwerk uitgenodigd voor deze samenkomst. Wat begon als een campagne voor deelname aan het IMO leidde zo dus al direct tot het verbreden van het netwerk van landen die niet zo vaak samen optrekken op het internationale podium.

Waarom een zetel bij de IMO?

Nederland is een zeevarende natie. Wereldwijd varen er ruim 2.200 schepen onder Nederlandse vlag en op die schepen werken zo’n 30.000 mensen. Nederland is ook één van de oprichters van de International Maritime Organisation, een organisatie die veilige en duurzame scheepvaart bevordert. Tot nog toe had Nederland altijd een zetel bij de in Londen gevestigde IMO, maar de belangstelling voor deze organisatie groeit en daarom is een zetel niet langer gegarandeerd. Er moet dus elke twee jaar daadwerkelijk campagne gevoerd worden. Jamaica en de Bahama’s, als eilanden natuurlijk ook zeer afhankelijk van de scheepvaart, zijn geen concurrent van Nederland in deze race, want de twee Caribische landen gaan voor een zetel in categorie C, terwijl Nederland in de strijd is voor een zetel in categorie B.

Simon Smits, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in het Verenigd Koninkrijk, met zijn collega's Seth Ramocan, High Commissioner van Jamaica, en Captain Dwain Hutchinson van de Bahama's

Simon Smits, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in het Verenigd Koninkrijk, met zijn collega's Seth Ramocan, High Commissioner van Jamaica, en Captain Dwain Hutchinson van de Bahama's

Ambassade Londen nam initiatief voor samenwerking

“We hadden nog niet eerder op deze manier samengewerkt, maar voor mij lag het wel voor de hand”, zei Ambassadeur (en PV IMO) Simon Smits. “Het leek mij een goed idee om dit te doen. De Jamaicaanse High Commissioner is mijn buurman en bovendien zijn we – als landen – ook buren. Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustasius en Saba liggen allemaal in de Cariben.”

IMO-verkiezingen in de week van 25 november

Of Nederland, Jamaica en de Bahama’s allemaal een zetel krijgen in de nieuwe IMO-samenstelling wordt duidelijk in de week van 25 november. Tijdens de General Assembly wordt er gestemd. In ieder geval smaakt deze EU-CARICOM samenwerking naar meer.

Meer informatie? Mail LON-PA@minbuza.nl