Ex-kindsoldaten DRC hebben dringend behoefte aan psychologische hulp

Met het project 'Advancing Human Rights in the Kasai provinces' draagt ​​Nederland bij aan het verminderen van mensenrechtenschendingen en de bescherming van mensenrechtenverdedigers in de provincie Kasai-Centrale in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het project wordt uitgevoerd door NGO The Carter Center.

Groep mensen luistert naar vrouw in lange jurk

Mensenrechtenverdediger bezoekt Congolese vluchtelingen

De provincie Kasai-Centrale is een regio die te lijden heeft gehad onder een bloedig conflict tussen het Congolese leger en de militie van stamhoofd Kamwina Nsapu in 2016 en 2017. De regio Kasai ligt in het midden van het land en de bevolking is een van de armste in de DRC.

Carter Center

Van 11 tot 14 juni 2019 brachten Claude Kyanza van de Nederlandse Ambassade in Kinshasa en een vertegenwoordiger van The Carter Center een bezoek aan Kananga (de hoofdstad van Kasai-Centrale) en het afgelegen dorp Bilomba om een ​​project te bezoeken dat gericht is op de bescherming van mensenrechtenactivisten en hun capaciteiten te versterken in deze post-conflictregio. Het Carter Center was en is nog steeds een van de weinige internationale mensenrechtenorganisaties die aanwezig zijn in de Kasai's.

Waarschuwingssysteem

Sinds de start van dit project zijn 70 mensenrechtenactivisten getraind in het monitoren van mensenrechtenschendingen. Ze hebben tevens geleerd hoe ze een waarschuwingssysteem genaamd 'Nemo' kunnen gebruiken wanneer een activist in gevaar is. Er is tot slot een rapid reaction-fonds opgericht om mensenrechtenactivisten en journalisten die zich in acuut gevaar bevinden in veiligheid te brengen.

Mannen in vluchtelingenkamp met tenten

Fragiele veiligheidssituatie

In 2016 volgden in de Kasais massale mensenrechtenschendingen toen sympathisanten van het prominente stamhoofd Kamuina Nsapu besloten om in opstand te komen tegen de Congolese staat nadat het leger hun chef had vermoord. Binnen korte tijd verloren meer dan 3000 mensen hun leven en raakten 1,4 miljoen mensen ontheemd. De veiligheidssituatie is sindsdien verbeterd, maar de situatie blijft fragiel vanwege de grote armoede en de spanningen tussen stammen, die bovendien gemanipuleerd worden door politici voor eigen gewin.

Psychologische zorg voor ex-kindsoldaten

Daarnaast is er ernstige bezorgdheid over de duizenden (zeer jonge) kinderen die in deze militie hebben gevochten. Nu ze weer terug naar school gaan, veroorzaakt hun aanwezigheid angst onder hun klasgenoten. De katholieke kerk sprak tijdens een ontmoeting met collega Kyanza over de noodzaak van psychologische zorg voor deze kinderen, iets wat nauwelijks beschikbaar is in de Kasais. Deze ernstige situatie is een van de vele voorbeelden van de relevantie van de recente Internationale conferentie over geestelijke gezondheid en psychosociale steun in crisissituaties, georganiseerd door Nederland op 7 en 8 oktober 2019.