De ambassade in Stockholm voor even in Göteborg

Eind september was de ambassade in Stockholm voor een paar dagen vertegenwoordigd in Göteborg. Frank Schipper, medewerker Publieksdiplomatie, was samen met EUNIC Zweden aanwezig op de Zweedse Boekenbeurs, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Edgar Haverkamp, medewerker Consulaire Zaken, nam op locatie in Göteborg aanvragen voor reisdocumenten van Nederlanders woonachtig in West-Zweden in ontvangst.

Zweden is 11 keer groter dan Nederland, daarnaast liggen de drie grootste steden Stockholm, Göteborg en Malmö ver uit elkaar. In Zweden wonen zo’n 12.000 Nederlanders waarvan er slechts 3.000 in Stockholm wonen. De overige Nederlanders wonen verspreid over het land. Voor Nederlanders uit de omgeving van Malmö is de ambassade in Kopenhagen dichtbij, maar voor Nederlanders uit de omgeving van Göteborg is het aanvragen van een nieuw reisdocument meestal een dure en tijdrovende aangelegenheid, de afstand naar Stockholm bedraagt bijna 500 km.

Daarom leek het de ambassade in Stockholm een goed idee om Nederlanders aldaar de mogelijkheid te bieden om nieuwe reisdocumenten wat dichterbij huis aan te vragen. Van deze gelegenheid is dankbaar gebruik gemaakt. De twee dagen die we hadden uitgetrokken voor onze “pop-up” in Göteborg waren helemaal volgeboekt, ruim dertig aanvragen! De reacties waren overweldigend, men was de ambassade zeer dankbaar voor dit initiatief. Ook was het plezierig werken, leuk om eens het land in te trekken en de sfeer was heel bijzonder zo op locatie buiten de ambassade. Zeker voor herhaling vatbaar!

Consulaire medewerker in Göteborg