Graffiti met een Nederlands tintje siert het straatbeeld in het centrum van Sofia

In september vond de vierde editie van ‘Sofia Graffiti Battle’ plaats. Het evenement bracht meer dan 100 graffiti-artiesten samen en bood ze de mogelijkheid om in een relaxte omgeving bij te dragen aan de ontwikkeling van ‘Urban Culture’ op een parkeerplaats in het hart van de hoofdstad van Bulgarije, tussen de synagoge, de moskee en een orthodoxe kerk.

Contemporary 'urban version' of St. Sofia

Eén van de speciale gasten bij dit evenement was de Nederlandse graffitiekunstenaar Nash, die met zijn rijke verbeelding en ervaring op een creatieve manier de muren in Sofia wist te versieren. Een andere Nederlandse artiest was Zombit, die gedetailleerde graffiti maakte door gebruik te maken van verschillende sjablonen. Onze ambassadeur, Bea ten Tusscher, heeft daar enthousiast aan meegedaan.

Ambassador Bea ten Tusscher and the Dutch artist NASH discussing the opportunities for further cooperation

Het spannendste onderdeel van het evenement was een toernooi waarbij acht personen het  één-tegen-één tegen elkaar opnamen in de strijd om de beste graffiti. De deelnemers kregen kort van tevoren een woord te horen en moesten supersnel improviseren om daarmee in enkele minuten tijd echte graffitikunst te maken.

Several so-called 'battles' took place, where young artists were challenging their talents against each other

Het evenement was een groot succes door de creatieve samenwerking tussen Nederlandse en Bulgaarse artiesten, die resulteerde in grootschalige en hoogwaardige graffitikunst en een vernieuwd ‘Urban’ straatbeeld in het centrum van Sofia. ‘Sofia Graffiti Battle’ werd gesteund door de Nederlandse ambassade in Bulgarije, die tevreden terugkijkt op dit festival en het als uitstekende basis ziet voor toekomstige samenwerking met de gemeente Sofia op het gebied van de ontwikkeling van urbane jongerencultuur.

Work with templates requires great attention to the detail