Duits-Nederlands regeringsoverleg

Op woensdag 2 oktober 2019 vindt in Berlijn het Duits-Nederlands regeringsoverleg plaats. Dit overleg onderstreept de goede relatie tussen beide landen, zowel bilateraal als in EU-verband, en heeft als doel de intensieve samenwerking verder te versterken.

20191020-Nederlands-Duitse regeringsconsultaties

Minister-president Rutte wordt door bondskanselier Merkel ontvangen op het Bundeskanzleramt.  De overige bewindspersonen worden door hun Duitse collega’s ontvangen op de verschillende vakdepartementen. Aansluitend aan deze bilaterale gesprekken ontmoeten de Nederlandse en Duitse delegaties elkaar op het Bundeskanzleramt voor een gezamenlijke werklunch die in het teken zal staan van buitenlands beleid en Europa, klimaat en energie, veiligheid en ontwikkeling, digitalisering en innovatie en interne veiligheid en migratie.

Naast minister-president Rutte nemen van Nederlandse zijde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Blok van Buitenlandse Zaken, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, minister Bijleveld van Defensie, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Dekker voor Rechtsbescherming, staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid deel.

Van Duitse zijde zijn dat naast bondskanselier Merkel minister Seehofer van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat, minister Maas van Buitenlandse Zaken, minister Müller  voor Ontwikkelingssamenwerking, minister Lambrecht van Justitie en Consumentenbescherming, minister Kramp-Karrenbauer van Defensie, minister Altmaier van Economische Zaken en Energie, minister Klöckner van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming, minister Scholz van Financiën, staatssecretaris Nussbaum van Economie en Energie, staatssecretaris Teichmann van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat, parlementair staatssecretaris Schwarzelühr-Sutter van Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid en parlementair staatssecretaris Krings van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat.

Na het regeringsoverleg in de Duitse grensplaats Kleef (2013) en in Eindhoven (2016) is het de derde keer dat Nederland en Duitsland op deze manier samenkomen.