‘Bij alles wat ik doe vraag ik me af of het duurzaam en eerlijk is’

Sara Langeveld is uit 30 kandidaten gekozen om namens Nederland als klimaatscholier aanwezig te zijn bij de Youth Climate Summit en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ze vertelt ons wat ze daar gaat doen.

‘Ik kom uit een heel open en betrokken gezin. Mijn ouders stimuleren mij altijd om zelf keuzes te maken en een eigen mening te vormen. Daardoor heb ik altijd heel open naar de wereld gekeken en wilde ik van alles weten hoe het zit. Zo zag ik dat veel dingen niet kloppen, bijvoorbeeld hoe we de aarde gebruiken en met de natuur omgaan. Mensen denken vaak dat de aarde van ons is. Maar het is juist omgekeerd, wij hebben de natuur nodig. Dat besef ontbreekt weleens. Wat je nu ziet gebeuren in het Amazonegebied, waar door de branden hele stukken bos verloren gaan en veel dieren overlijden. Dat raakt me enorm.’

Stakeholders Sara Langeveld
Sara Langeveld

‘Thuis praten we veel over het klimaat en ook met mijn vrienden heb ik het erover. Vaak heel praktisch, over dingen die je zelf kan doen om het klimaat te sparen. Bij alles wat ik doe of koop vraag ik me af, is dit duurzaam en eerlijk? Niet iedereen heeft dat, daarom is de eerste stap mensen op een positieve manier bewust maken. Dus niet door ze erop te wijzen wat ze allemaal fout doen, maar juist door ze te laten zien dat duurzame keuzes voordelen voor hen hebben. Ik heb de oprechte overtuiging dat als je mensen aan het denken zet en ze echt weten wat er aan de hand is, dat ze dan zelf tot de conclusie komen dat ze duurzamer moeten leven.’

Soft en low key

‘Dat is ook de manier waarop de overheid de burgers moet aanspreken. Soft en low key, door te zeggen ‘kijk eens, dit is er aan de hand en dit kun je doen’. Zo betrek je mensen beter dan met een rapport waarin 100.000 maatregelen staan waar niemand iets van begrijpt. En waarvan mensen denken dat het ze alleen maar geld kost. Je kunt gewoon niet ontkennen dat het klimaat verandert, vrijwel al het onderzoek wijst daarop. Er moet dus iets anders zijn waardoor mensen klimaatscepticus worden. Angst of boosheid, onwetendheid of misschien wel iets heel anders. Het is aan de overheid om die angst en woede weg te nemen.’

Klimaatscholier

‘Ik was erg verrast toen ik werd gekozen om als klimaatscholier mee te gaan naar de Youth Climate Summit. Het is een grote verantwoordelijkheid om als Nederlandse scholier naar New York te gaan en zoveel scholieren bij de top te betrekken. Ter voorbereiding heb ik onder andere op mijn school met leerlingen van allerlei niveaus over klimaat gesproken. Daar hoorde ik heel boeiende meningen. Die neem ik allemaal mee naar New York.’

Vloggen op Instagram

‘In New York ga ik deelnemen aan workshops en discussies over klimaatverandering. En ik loop een dag mee met minister Kaag. Superspannend! Ik ga erover vloggen op mijn Instagram stories. Zo kan ik aan Nederlandse jongeren laten zien hoe het er aan toegaat bij de VN. Ook dat is spannend: bereik ik daarmee voldoende mensen? Want dat is wat ik wil, omdat ik het belangrijk vind dat zoveel mogelijk mensen weten waar het naartoe gaat met klimaatverandering.’

Sara Langeveld is 17 jaar en zit in 6 vwo van het Montaigne Lyceum in Den Haag.