Healthcare Missie Maleisië

In samenwerking met de Rijksdienst Voor Ondernemen (RVO) en de Nederlandse ambassade in Thailand organiseert de Nederlandse ambassade in Maleisië een missie om samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en de Maleisische en Thaise gezondheidssector te bevorderen en te faciliteren.

De missie heeft als doel om lokale actoren te verbinden met Nederlandse bedrijven. De missie vindt plaats van 8 tot en met 13 september 2019.
Aanmelden voor de missie kan via het RVO.

De gezondheidssector in Maleisië

De gezondheidssector in Maleisië groeit op dit moment snel. De overheid streeft ernaar om universele gezondheidszorg aan te bieden, wat leidt tot grote investeringen in de gezondheids infrastructuur. Daarnaast zorgen een groeiende middenklasse, snel vergrijzende bevolking, en medisch toerisme voor extra vraag naar zorg.

Capaciteitsopbouw alleen kan de groeiende vraag niet bijhouden. Daarom zijn veel actoren in de Maleisische gezondheidssector opzoek naar innovatieve oplossingen en technologiën die zorg efficienter maken. Dit biedt veel kansen voor Nederlanse ondernemers. De meest interessante sectoren worden hieronder uitgelicht.

Medische apparatuuur

Om de groeiende vraag naar zorg bij te houden willen veel Maleisische zorgaanbieders hun faciliteiten uitbreiden en investeren in nieuwe apparaten en technologiën die resulteren in verhoogde operationele efficiëntie.

Er is een sterke vraag naar innovatieve technologische oplossingen die bijdragen aan een verbetering in de kwaliteit en efficiëntie van de zorg in zowel de publieke als private sector. Omdat Maleisië één van de populairste bestemmingen voor medisch toerisme is, hebben veel private zorgaanbieders een sterke drijfveer om te investeren in technologiën die de resultaten van zorg en patientcomfort vergoten.

Nieuw operatiekamercomplex Amsterdams Medisch Centrum.
Beeld: Nienke Elenbaas
Nieuw operatiekamercomplex Amsterdams Medisch Centrum.

Mobiliteit en vitaliteit

De Maleisische bevolking vergrijst snel. Bevolkings voorspellingen van de VN laten zien dat Maleisië waarschijnlijk een 'verouderende' bevolking zal hebben in 2020, wanneer 7% van de bevolking ouder dan 65 zal zijn. In 2040 maakt het volgens prognoses de transitie naar een 'verouderde' samenleving en is 14% van de bevolking ouder dan 65. Dit wordt beschouwd als een zeer snelle transitie. Zulke transities hebben zich in veel Europese landen over een periode van 100 jaar vertrokken.

Deze snelle overgang  betekent dat het vinden van passende zorg voor deze groep het voorbereiden van de zorgsector op de veranderende demografie belangrijke uitdagingen zijn voor Maleisië. Zorg gericht op mobiliteit en vitaliteit kan mensen in staat stellen om gezond te leven en ouder te worden en reduceert hiermee de last op de rest van de samenleving.

Nederlanse bedrijven kunnen waardevolle inzichten, ervaringen, en technologiën delen op het gebied van ouderenzorg.

Oude man met zijn rollator op de Kop van Zuid Rotterdam.
Beeld: Bas Kijzers
Oude man met zijn rollator op de Kop van Zuid Rotterdam.
Oudere vrouw met een bloeddrukmeter en een laptop
Beeld: Canva
Oudere vrouw met bloeddrukmeter

eHealth

Het Maleisische ministerie van gezondheid heeft zich als doel gesteld om meer gebruik te maken van informatie technologiën in de gezondheidszorg om zo de kwaliteit, toegankelijkheid, en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Hoewel er al wat vooruitgang is geboekt, komen veel projecten niet goed van de grond vanwege gebrek aan goede informatie infrastructuren binnen de sector.

De Maleisische overheid heeft ambitieuze plannen, zoals het opzetten van een 'Malaysian Health Data Warehouse' en uitwisseling van informatie tussen alle publieke ziekenhuizen. Op het gebied van Telemedicine (digitale zorg op afstand) staan de ontwikkelingen in Malesië nog in de kinderschoenen. Telemedicine kan bijdragen aan het ontlasten van de zorgsector en een betere dekking in rurale gebieden.

Nederland heeft wereldwijd de hoogste adapatiegraad van eHealth oplossingen en er zijn veel kansen voor samenwerkingen.

De publieke sector

De publieke zorg in Maleisië heeft veel vooruitgang geboekt in de laatste jaren. De infrastructuur is uitgebreid en er zijn financiëringsschema's ingevoerd waardoor meer mensen nu toegang hebben tot gezondheidszorg. Omdat de bevolking groeit en vergrijst stijgt de vraag naar goede gezondheidszorg, en dit overstijgt op veel plekken het aanbod.

Nederlandse ondernemers in de gezonheidszorg kunnen expertise en oplossingen delen die leiden tot betere toegankelijkheid, dekking, kwaliteit, en efficiëntie binnen de publieke zorg. Zo is er bijvoorbeeld vraag naar oplossingen op de gebieden van financiering, supply chain management, en spoedeisende hulp.

Design en bouw van ziekenhuizen

De gezondheidsinfrastructuur in Maleisië is snel gegroeid de laatste jaren. Om aan de groeiende vraag te voldoen, blijven zowel de publieke als private sector investeren in de bouw van nieuwe faciliteiten en de uitbreiding van bestaande voorzieningen. Het ministerie van gezondheid heeft aangekondigd de komende periode veel nieuwe ziekenhuizen en klinieken te gaan bouwen. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen tot samenwerkingen.