Aan het werk met een Working Holiday Visum

Tot je 24e kun je nog makkelijk een nieuwe taal leren, hoorde Bart van Son (net 24). Dus dat leek hem een goede besteding voor zijn tussenjaar na zijn bachelor. Hij onderzocht of hij zijn bijbaan als fietsende tourguide ook in Buenos Aires kon uitoefenen. Dat lukte met het Working Holiday Program.

Groep fietsers in stad

Nederland heeft met 6 landen de afspraak gemaakt dat jongeren tussen de 18 en 30 jaar een speciaal visum kunnen aanvragen om een jaar te kunnen werken, het zogenoemde Working Holiday Program. Naast Argentinië hebben ook Australië, Canada, Hong Kong, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea deze afspraak ondertekend. Jongeren uit deze landen kunnen ook in Nederland komen werken. Voor Bart een uitgelezen kans.  

Working Holiday Visum

‘Ik wilde graag Spaans leren, en een beetje rondreizen. In Buenos Aires kende ik al wat mensen en het leek me een mooie basis om van daaruit Zuid-Amerika te verkennen. In Rotterdam geef ik fietsrondleidingen. Via internet vond ik een bedrijfje dat datzelfde in Buenos Aires deed – in het Engels. Ze bleken seizoenskrachten nodig te hebben. Maar als ik kans wilde maken op de baan had ik wel een Working Holiday Visum nodig. Als je zonder zo’n visum aan het werk gaat, loop je het risico dat je het land wordt uitgezet en de komende jaren niet meer welkom bent. Als je überhaupt het land al inkomt – want de douane kan je weigeren als tijdens een bagagecontrole blijkt dat je van plan bent om aan de slag te gaan zonder werkvisum.'

Man kijkt naar bergen

Stapel documenten

‘Het consulaat-generaal van Argentinië in Nederland hielp mij met het aanvragen. Want er was een flinke stapel documenten nodig, zoals bewijs van de juiste verzekeringen en van mijn retourticket. Ook had ik een gesprekje met de consul over wat ik in Argentinië wilde gaan doen. Toen kreeg ik een visum voor 12 maanden en kon het avontuur beginnen. Na twee maanden studeren op alles wat een tourguide moet weten mocht ik solliciteren bij Biking Argentina. En ik kreeg de baan.’   

Kennismaken met land en cultuur

Met het working holiday visum mogen jongeren werken om hun vakantie te ondersteunen. Maar het is vooral bedoeld om jongeren uit de verschillende landen met elkaars land en cultuur te laten kennismaken. Bart spreekt inmiddels genoeg Spaans om een gesprekje te voeren. Of hij in zijn master Mediatechnology of daarna nog iets gaat doen met Argentinië, weet hij nog niet. Wel heeft het jaar hem bewust gemaakt van de invloed van de economie. ‘Argentinië is een redelijk turbulent land. Zeker als op jouw spaarrekening een andere munteenheid staat kunnen stijgingen en dalingen van de munt groot effect hebben.’

Voorbereiding

‘Mijn tip voor anderen die willen werken in een ander land is om je goed voor te bereiden. Ik heb veel mensen ontmoet die het in eerste instantie goed naar hun zin hadden in het hostel maar na een paar weken nog geen idee hadden wat ze moesten doen. Vooral mensen die nog Spaans moesten leren kwamen niet makkelijk aan de slag.’