Syrische Aya maakt portret van Koning Willem-Alexander

‘Mijn Libanese en Syrische vrienden doen ons best om de mensheid en de wereld om ons heen te verbeteren, nu en als we ouder worden.’ Deze belofte stuurde de 17-jarige Aya uit Syrië onlangs aan koning Willem-Alexander. Eerder ontving de koning een door haar getekend portret, nadat Aya dat meenam naar de Nederlandse ambassade in Beiroet.

Aya met haar portret van Koning Willem-Alexander

Brief voor de Koning

Eind vorig jaar bezocht de post in Beiroet een school in het Libanese Tripoli. Hier werken, dankzij Nederlandse financiering, Syriërs en Libanezen nauw samen op culturele vraagstukken. Het gaat om een schoolprogramma van YouthNow. Dat biedt 15 Syrische en 15 Libanezen jongeren meer perspectief. ‘Er zijn nog veel verschillen te overbruggen in Libanon. Investeren in de jeugd is investeren in de maatschappij van de toekomst’, aldus plaatsvervangend ambassadeur Margret Verwijk.

Kunst en koningsdag

De Syrische Aya verraste Margret tijdens het bezoek aan de school met een prachtig portret van onze Koning Willem-Alexander. Aya is gek op kunst, schilderen en tekenen. De ambassade nodigde haar vervolgens uit om samen Koningsdag te vieren. Niet alleen bracht ze het portret van de koning, maar ook andere kunstwerken die zij en haar nieuwe vrienden in het programma gemaakt hadden. Onder meer maquettes van Nederlandse straten en molens.

Brief voor de koning

Aya’s portret is nu dus bij de koning. Ze was dolblij met dit nieuws en liet dat merken in de brief aan de koning. ‘Ik krijg net het blijde nieuws dat uwe majesteit mijn tekening heeft ontvangen als een gift van mijn klasgenoten en mij. Ik heb uw portret gemaakt om de plaatsvervangend ambassadeur te bedanken voor de aandacht die zij ons gaf. Dankzij u leerden we hoe we, als mensen met verschillende geloven en achtergronden, op kunnen groeien in vrede en harmonie.’