De vernieuwers van Orange Corners Nigeria

Papieren tassen om de plastic afvalberg tegen te gaan. Een app waarmee je om medische hulp kunt vragen zonder dat het je tegoed of data kost. Een startup die slimme fietsen beschikbaar stelt om duurzaam vervoer te promoten. Het is maar een greep uit de inspirerende innovaties door de eerste lichting ondernemers van Orange Corners in Nigeria.

Op 10 juli viert Orange Corners Nigeria de start van het eerste Incubation Programme. In dit programma krijgen ondernemers een half jaar de kans om op te starten of door te groeien. Twintig getalenteerde jonge mensen krijgen training, mentoring en toegang tot faciliteiten, netwerk, financiering en toeleveranciers voor hun onderneming. Het programma wordt feestelijk geopend door minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Houten bordjes

Een van die jonge vernieuwers is Chidibiere Nnorom. Zij is mede-oprichter van Paperbags by Ebees. “Paperbags by Ebees is een sociale onderneming die een duurzaam alternatief biedt voor wegwerpplastic. Onze productlijn bestaat uit papieren tassen voor supermarkten en maaltijdbezorging. Daarnaast hebben we papieren borden, bekers en houten bestek. Van de opbrengst gaat 20% naar het bewust maken van mensen over duurzaamheid. Op deze manier pakken we de plastic afvalberg aan, vooral in de grote steden in Nigeria.”

Eigen leven

“We zijn bezig, verkennen de markt, maar we hebben moeite om structuur te krijgen. Ik hoop dat we met hulp van Orange Corners de structuur krijgen die we nodig hebben. Dat de onderneming ons als oprichters overstijgt en een eigen leven kan gaan leiden”, vertelt Chidibiere.

Interieurbedrijf

Ze is niet alleen in haar strijd tegen afval. Olabanke Sublair, oprichter van Cyrus 45 Factory tovert niet-afbreekbare producten als autobanden, plastic en glas om in koffietafels, eetsets en spiegels. Cyrus 45 is een kunstzinnig, duurzaam interieurbedrijf waarin afvalproducten een nieuw, ultramodern en functioneel leven wordt ingeblazen.

Olabanka: “Ondernemerschap is een kwestie van steeds blijven leren en  constant vernieuwen. Tijdens het Orange Corners programma hoop ik nieuwe vaardigheden te leren en gelijkgestemde mensen te ontmoeten.”

Banen en groei

Door jonge vernieuwers als Chidibiere en Olabanke te ondersteunen, wil Orange Corners Nigeria duurzame en veelbelovende businessmodellen ondersteunen. Het doel is om daarmee banen te creëren en sociaal-economische groei in het land te bevorderen.

Over Orange Corners Nigeria

Orange Corners Nigeria is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (via het consulaat-generaal in Lagos) . Het wordt uitgevoerd door het lokale ondernemersplatform FATE Foundation, in samenwerking met lokale en internationale bedrijven. Dit zijn onder meer Nigerian Breweries Limited en BE Networks. 

Het Orange Corners Incubation Programme gaat van start op dinsdag 16 juli in de Orange Corners werkplaats bij de FATE Foundation in Lagos.

Meer weten?

Wil je meer weten over het programma en deze eerste lichting ondernemers? Volg Orange Corners Nigeria op Facebook and neem een kijkje op de Orange Corners Nigeria website.